0

 

Batman’ın hem nüfus yoğunluğu hem de konum olarak bulunduğu yer ile olması gereken yer arasında çok büyük fark vardır. Sanayinin çok az geliştiği, yatırımların az olduğu Batman’da doğal olarak işsizlik de had safhadadır.

1990’lı yıllarda terör ve istikrarsızlık nedeniyle yatırımcıların yatırım yapmaktan kaçındığı Batman, maalesef 2002 yılından AK Partinin işbaşına geldiği günden beri de yatırım alanında hakettiği nasibi alamadı. Terör tehdidinin olduğu yerde yatırım yapmak gerçekten risklidir. Öyle ki milyarlarca para harcayarak kurduğunuz bir fabrika, birkaç günde artık işleyemez hale gelebilir. Terörden beslenen zihniyet insanların evlerine bir ekmek götürebilmelerinden bile rahatsız olurlar. Aş ve işi olanlar kolaylıkla teröre bulaşmazlar. Ya da terör örgütlerinin başında olanlar, ayakta kalabilmek için işadamlarından haraç toplarlar. Bu da yatırımcıları korkutmakta, bunları gören diğer işadamları da bu bölgeye yatırım yapmaktan vazgeçerler.

Seçimler ve referandumlar geldi geçti, lakin yatırım dediğimiz hayalet bir türlü Batman’a uğramadı. İşsizlik rakamları ülke genelinde büyüdü ama Batman’da çarpan etkisiyle katlanarak büyüdü. Kahvehanelerimiz işsiz gençlerle dolu. İşe personel alımında hakkaniyete uyulmadığı düşünceleri halk tarafından konuşuluyor.

16 Nisan referandumunu da atlattık. Artık ülkenin önünde daha güvenli bir gelecek olduğu herkes tarafından konuşulmaktadır. Devlet tarafından yapılan yatırımlar bu işsizliği bitirmeye yetmiyor. Neticede havaalanı, yol yapımı gibi yatırımlar belirli bir süre insanlara iş sağlayabilir, ama bu sürekli değildir. İnsanların Batman’a rahat gidip gelmeleri, araçlarıyla seyahat etmeleri bu sorunu çözmeye yetmiyor. Bölgeye kalıcı yatırım yapmak ve bu yatırımları ayakta tutmak gerekir.

Organize sanayi bölgesinin gün geçtikçe büyümesi ve yeni organize sanayi bölgesine ihtiyaç duyulması güzel bir gelişme. Umarız bu gelişme Batman’ın işsiz gençleri için umut olur ve artık gençler kahve köşelerinde zaman ve ömür tüketmekten kurtulurlar.

Hükümetin artık yatırıma öncelik vermesi, yatırımcıların önünü açması, cesaretlendirmesi gerekir. Ancak hükümet olarak acilen yatırımlar yapması, insanların geleceğe dönük umutlarını beslemesi ve gençlere yeni ümitler açması çok önemlidir.

Batman özelinde ise çözümü beklenen çok sorun bulunmaktadır. İluh deresinin ıslahı, çevre yolunun kısa sürede hizmete girmesi, trafik sorunun çözümü gibi sorunlar acilen çözülmesi gereken sorunlardır. Özellikle trafik sorunu artık Batman’ın bir numaralı sorunu hale gelmeye başlamıştır. İnsanlar rahatlıkla araçlarıyla şehire inemiyor, inse bile park yeri bulamıyor. Toplu taşımaya olan güvensizlik, zaman kaybı insanları özel araçlarıyla şehire inmeye zorluyor. Bu hem çevre kirliliğine hem de kaynak israfına yol açmaktadır.

 

Batman artık kabuğuna sığmayan bir şehir… Bu şehrin planlı büyümesi, yaşanabilir olması ve gelecek kuşakların rahat nefes alabilecekleri bir şehir olması için bugün söz sahibi olan herkesin üzerine düşeni yapması gerekmektedir.

Ryan Reynold

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *