0

 

Eğitim artık dört duvar arasına sığdırılmayacak kadar kompleks oldu. Gelişen ve değişen dünyada insanların dolayısıyla öğrencilerin de öğrenme şekilleri ve yeteneklerinin çeşitliliği konularında da bir çok görüş ortaya çıkmaktadır.

Bilim merkezleri de öğrencilerin yaparak yaşayarak öğrenmeleri açısından çok önemli mekânlardır. Okullarımızda maalesef fen bilimleri(fizik-kimya biyoloji) laboratuarları neredeyse kullanılmamaktadır desek herhalde abartmış olmayız. Çünkü ne öğretmen buna hazır ne de sınav sistemi böyle bir imkânı sunmaktadır. Varsa yoksa test çöz, denem çöz. Yıllardan beridir öğrencileri yarış atına benzettik, koşturduk, ama ne sınav başarımız arttı, ne de öğrencilerimizin akademik düzeyleri yükseldi. Hatta bir çok okulumuzda laboratuarlar derslik olarak kullanılmaktadır. En basit deneyler bile yapılamamaktadır. Öğretmene sorsanız zaman yetersiz, öğrenciye sorsanız zaman kaybı. Bu sistemle nasıl araştıran ve keşifler yapan öğrenciler yetiştireceğiz, doğrusu merak ediyorum.

Büyük şehirlerin çoğunda rastlamaya başladığımız bilim merkezleri yaparak, yaşayarak, dokunarak ve test ederek öğrenme imkanı sağlayan merkezlerdir. Bu merkezlerde hemen hemen bütün bilim dallarında yeteri kadar malzeme bulunmaktadır. Aynı şekilde eğitmenler eşliğinde uygulamalı dersler verilebilmektedir. Bu merkezlerin şu anda en vazgeçilmez konularından biri de robotik, maker, kodlama eğitimleri ve uygulamalarıdır.

Nedir maker ve robotik uygulamaları. Kısaca STEM (Science, Technologie, Engineering, Mathematik)  yani bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik demek olan STEM, öğrencilerin öncelikle basit ve  var olan örnekleri kullanarak ileriki dönemlerde ise kendi tasarladığı ve yazdığı kodlarla robotları hareket ettirme ve yeni etkinlikler tasarlama projesidir. Kısaca bilimi, mühendisliği, matematiği bir arada kullanabilme etkinliğidir.

Ülke ve yeni yetişen nesil olarak teknolojiyi üretmeden kullanma konusunda bir numarayız. Başkaları üretir biz doya doya tüketiriz. Bu tüketim çılgınlığı bizleri hem maddi olarak bitirmekte hem de bizleri bu alanda zihnen de dışarıya bağımlı kılmaktadır. Bunun için artık bizlerin de yeni bir şeyler üretme ve ürettiğimizi pazarlara sunmak zorundayız.

Bütün bu işler hemen olacak işler değildir tabii. Bunun için mekân, imkan ve destek gereklidir. Batman’ da yeniden inşa edilecek olan Yılmaz Güney Sinemasının bir bölümünün bu iş için ayrılması çok yerinde olacaktır. Hem sinema hem de bilim merkezinin aynı mekânda olması çok isabetli olur. Sinemanın üst katında bir yer de olabilir. Kayyum olarak yapılan güzel hizmetlere böyle bir hizmetin de eklenmesi Batman’ın gençlerinin geleceği için mükemmel bir adım olacaktır. Yıllardır Batman’ın özlediği belediyecilik alanında bir çok ilke imza atan Belediye Başkan Vekilimiz, bu proje ile Batman’lı öğrenci- öğretmen ve gençlerimize büyük bir sürpriz yapacaktır. Batman’ın genç nüfusunun bu tür çalışmalarla yetiştirilmesi, ileride nice cevherlerin çıkmasına destek olacaktır.

 

Sayın Başkan Vekilimizden beklentimiz bu aşamada böyle bir projeyi hayata geçirmek ve Batman’lı genç nüfusun eğitimine katkı sunmasıdır. 

Ryan Reynold

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *