0

 

Hindistan’da maymunları avlamak için Hindistan cevizini, tuzaklanmış bir iple ağaca asarlar. Hindistan cevizinin alt tarafından bir oyuk açarlar ve içine katı yiyecek koyarlar. Acıkan maymun yiyeceği fark eder ve büyük bir hırsla yiyeceğe ulaşmak ister. Cevizin içindeki yiyeceği almak için elini oyuktan içeri sokar ve yiyeceği avucuna alarak elini oyuktan dışarı çıkartmak ister. Ancak elini yumru yaptığından kendisini kurtaramaz, yiyeceği almadan gitmek istemez. Elini çektikçe Hindistan cevizi ve ona bağlı ip maymunu çeker. Avcılar maymunu almaya geldiklerinde, maymun bağırır çağırır ama maymun elindeki yiyeceği bırakamadığından, elini kurtaramaz ve avcılara av olur.Oysa avucunu açsa elini kurtarabilecek ve avcılardan kurtulabilecekti. Ancak açgözlülük ve doymak bilmeyen iştahının kurbanı olur.

Doymak bilmeyen nefsimizin bizi düşürdüğü tuzaklarla maymunu karşılaştırdığımızda, sanırım bizmaymundan daha fazla av oluyoruz. Hayvanlar yaratılışları gereği doyduktan sonra çevrelerine zarar vermezler. Vahşi bir aslanın karnı toksa yanında geçen bufalo sürüsüne aldırış bile etmez. Karnı tok olan ayı bile ininden çıkmaz. Hırsızlığa gelen tilki bile kendisine yetecek kadar tavuk çalar. Diğer canlılar için de durum budur. Balıklar kuşlar ağaçlar Çiçekler… Hep böyle Ama insan böyle mi? Rabbimizin buyurduğu gibi Ona bir vadi dolusu altın versen bir o kadarını daha ister Doymak nedir bilmez hep daha fazla hep daha fazsını ister ihtiyaçlarından çok daha fazlası için büyük bir hırsla didinir, çabalar, kazandıkça servet kendini daha güvende olduğunu zanneder. Mutluluğa ulaşmanın yolunun zengin ve güçlü olmaktan geçtiğine inanır.       

Bakınız Amerika'nın Indiana Eyaleti’ndeki Notre Dame Üniversitesi bilim adamları araştırma kapsamında Oxford, Harvard ve Yale gibi elit üniversitelerden mezun olan 717 kişiyi mercek altına almışlar. Buna göre hırslı insanların daha çok para kazanmalarına rağmen sağlıklarına daha az dikkat ettiği ve daha kötü hayat şartlarına sahip olduğu ortaya çıkartmışlar. Uzmanlar aşırı hırslı kişilerin hayatta daha mutsuz olduğunu ve ortalama 15 yıl daha az yaşadığını tespit etmişler.

Psikolog Wolfgang Krüger “Hırslı insanlar elindekilerle yetinmez. Her zaman daha iyisini ve mükemmeli ister,  Vücutlarını bir makine gibi görürler. Sürekli olarak mutsuz ve hastadırlar. Sosyal bağlantıları zayıf ve bedensel durumları da kötüdür. Kötü alışkanlık edinmeye daha fazla eğilimli oldukları için daha erken ölürler’’ der.

Ben her zaman derim sahip olduğumuz dinimiz, inancımız ve değerlerimiz o kadar zengindir ki sağlıklı bir insan ve toplum için yeter ve artar bile. Geçmişte inşa ettiğimiz yüksek medeniyetler söylediklerimizi doğrular mahiyettedir. Müslümanlar olarak değerlerimizin değerini bilmemekteyiz.

Buyurun olaya inandığımız değerler açısından bakalım ulaşmak istediğimiz mutluluğun şifresini nasıl verdiğine bir bakalım.Ubeydullah İbnuMihsan el-Hutamiradıyallahuanh anlatıyor:"Resûlullahaleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: “Sizden kim nefsinden emin, bedeni sıhhatli ve günlük yiyeceği de mevcut ise sanki dünyalar onun olmuştur’

Yine Ebu Hureyreden rivayet edilen bir hadisi şerifte peygamber efendimiz (s.a.v.) şöyle buyuruyor: ‘Zenginlik malın çokluğuyla değildir asıl zenginlik göz tokluğudur.

 

Mutlu olmak için sanılandan çok sebebimiz vardır.Bu kimi zaman hayatta aldığımız sıhhatlı bir nefes, bazen sevdiklerimize yaşattığımız bir gülümseme, paylaşılan sevgi, Bölüşülen bir lokma, ihtiyacını giderdiğimiz bir fakir olabilir.

Maymun iştahlı olupta avucumuzu kapatmayalım. Hırs ve daha çok kazanma adına hak yemeyelim. El uzatanlardan ve veren ellerden olalım. Bu şekilde yaşadığınızda hayatın daha anlamlı olduğunun farkına varacak, mutluluğu hissetmiş olacaksınız.

O zaman haydi gülümsemeye başlayın hayata pozitif bakın.

Üstad Said Nursi hazretleri şöyle der:’ Güzel bakan güzeli görür Güzel Gören hayatından lezzet alır.’

 

                                                                                                                                                                                                              

 

 

Ryan Reynold

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *