0

Yıllardır hizmet göremeyen Batman, adeta sorunlar yumağına döndü. Trafik sorunu had safhaya ulaştı. Altyapı eskidende yetersizdi, şimdi ise yağan az bir yağmur dahi şehri göle çevirmektedir. Şehir de yeşil alan adına bir şey yok. 10 yıl önceki imar planında var olan park alanları, imar değişikliklerine gidilerek birilerine peşkeş çekildiği iddiaları halk arasında çok yaygın bir şekilde anlatılmaktadır. Ağaçlandırma ise kimsenin umurunda değil.

Saydığımız bu sorunların tamamının çözüm mercii elbette ki Batman Belediyesidir. Maalesef Belediye bu güne kadar bu sorunların çözümünde hiçbir adım atmadığını görüyoruz. Ancak üstüne düşen görevleri yapmayan belediye, halkın örf ve adetlerine aykırı olacak her türlü etkinliği de yapmaktan geri durmuyor. Milletin parasını konserlere, festivallere hoyratça harcamaktan çekinmeyen belediye, sıra yatırım ve şehrin sorunlarını çözmeye gelince, çöpleri toplamakta bile aciz kalmaktadır.

Yıllardır bu sakat anlayışla yönetilen belediye, sorunları çözmek yerine, adeta sorun üreten ve bu sorunları çözümsüzlüğe mahkûm eden bir mekanizmaya dönüştü. Gelişmekte olan Batman’ın trafik sorunu öngörülmeliydi ve bu soruna yönelik çözümler geliştirilmeliydi. Ama baktığımızda, trafik sorununun çözümü adına hiçbir adımın atılmadığını üzülerek görmekteyiz. Halkını düşünen bir belediye, bu büyük soruna çözüm bulmada, bu kadar kör ve sağır kalabilir mi?

Şehrin altyapısının durumu ise içler acısıdır. Yıllardır şehrin altyapısının iyileştirmeye yönelik hiçbir çalışma yapılmamıştır. Hızla göç alan bir şehir olduğundan, sürekli yeni mahalleler inşa edilmekte, ancak bu mahallelerin altyapısına yönelik ciddi bir çalıma yapılmadığını, bu yeni mahallelerde oturan vatandaşlarımız çok iyi bilmektedir. Bırakın kaldırım çalışmalarını, yollar hala asfaltlanmamış, en ufuk bir yağmurda dahi her yer çamur deryasına dönüşmektedir. Bu sözümüzün ne anlama geldiğini buralarda oturan hemşerilerimiz net bir şekilde bilmektedir.

Hele park yeri olarak ayrılan alanların birilerine satıldığı iddiası ise kelimenin tam anlamıyla bu halka ihanettir. Daha önceki imar planında yeşil alan olarak ayrılan yerlerin, imar planı değişikliğine gidilerek yandaşlarına peşkeş çekildiği iddiaları halk arasında çok yaygın bir şekilde dile getirilmektedir. Ama can korkusundan ve daha önce yaşanan açıkça yapılan tehditlerden insanımız çok iyi bildiği rant paylaşımını söylemekten kaçınmaktadır. Şehrin birçok yerinde, daha önce yeşil alan olarak ayrılmış yerlerin, şimdi içinde binaların yükseltildiğini görmekteyiz.

Daha geçen gün bir dostum, yemin billâh ederek söylediği bir olayı bu konu ile alakalı aktarmak istiyorum. “Yıllar önce bir arsa satın aldım. Arsamın tam karşısında yeşil alan olduğu için, aldığım arsayı komşularımdan daha fazla fiyata almak zorunda kaldım. Ama park karşısı diyerek, isteyerek bu arsayı daha pahallıya mal olacak şekilde satın aldım. Evimizi yaptık. Zaman sonra yeşil alanın içinde iş makinelerini gördük. Parkımızın yapılıyor olmasından tam da seviniyorduk ki, çalışmanın yapılacak binaların temeli olduğunu görünce hayal kırıklığına uğradık. Şikâyetlerimiz sonuçsuz kaldı. Zira işlerini kitabına uydurmuşlardı, yani imar değişikliklerinde bulunmuş ve şu an yeşil alan yerinde iki blok şeklinde bir site inşa edilmiş durumdadır” diye iddiasını dile getirdi.

Bana göre, ağaçlandırma belediyecilik hizmetleri arasında en değerli çalışmalardandır. Belki de ağaçlandırma, belediyecilik hizmetleri arasında en az maliyetle yapılabilendir. Ama Batman’da en fazla ihmal edilende ağaçlandırma hizmetidir. Caddelerin ve sokakların ağaçlandırıldığı bir şehri kim istemez ki? Ama gelin görün, Batman ağaç yoksunu bir şehir olarak karşımıza çıkmaktadır. Batman’a hiçbir hizmeti layık görmeyen sakat zihniyetin, elbette ağaçlandırma konusunda hassas davranacağını beklemek safdillik olur.

 

Peki, bütün bu sorunları kim çözer? Elbette Batman’a sevdalı, Batman’ı düşünen ve Batman’lıya hizmet etmeyi bir kardeşlik borcu bilen yürekli ve adil insanlar, bütün bu sorunlar çözebilir. Yürekli ve adil yöneticilerle karşılaşmak ümidiyle…

Ryan Reynold

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *