0

                Atandı atanacak derken İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ nun gelişiyle 24’ü HDP’li belediye olmak üzere 28 belediyeye kayyum atandı. Yani bir dahaki yapılacak seçime kadar Belediyeyi Hükümetin atadığı bir yetkili yönetecek. Bu da genelde Vali Yardımcıları veya Kaymakamlardan oluşmaktadır.

                Batman 1999 yılından beri HDP ve türevleri partilere bağlı yöneticiler tarafından yönetilmektedir. Tabii yönetmek denilirse. Bu nasıl bir yönetimdir ki, bir temizlik personeli bir Büyükşehir Belediye Başkanına hesap sorabiliyor, yani onun gizli amiri olabiliyor. Hizmet hak getire. En basit belediyecilik hizmetleri bile en asgari düzeyde ve kerhen yapılıyorsa, belediyecilikten söz etmek gerçekten çok zor. Batman halkı bu açıdan çok şanssız maalesef… Rahmetli Salih GÖK’ün dönemi hariç bu halk Belediyeden adamakıllı bir hizmet görmedi. Kime sorsanız hizmetlerden memnun değil, ama seçim zamanında yine % 60-70 oranında oy alan bir partiyle ve zihniyetle karşı karşıyayız.

                Belediyeciliği her birime kendi yandaşlarını doldurup istediğini yaptırmak ve onlar üzerinden siyaset yapmak ise böyle belediyecilik düşman başına. Ya da park ve bahçelerin isimlerini siyasi figürlerle doldurup bir yerlere selam durmak ise böyle belediyeciliğin sonu ancak kayyum atanmakla sonuçlanır. HDP’li yetkili zatlar kayyuma karşı halktan bekledikleri tepkiyi alamadıkları, halkın kayyumdan ziyadesiyle memnun olduğunun bir kanıtıdır.

                Batman belediyecilik olarak hak ettiği yerde değildir. En büyük ve birinci sorun çevre temizliği sorunudur. Ana arterler dışında kalan yerler temizlikten tam anlamıyla nasibini alamamaktadır. Bütün şehri kuşatan bir temizlik anlayışıyla hareket ederek, şehrin her tarafının temiz olmasını sağlamak en başta gelen beklentilerdendir.

                Şehrin görünümünü bozan etkenlerden biri de kırılmış, dağılmış kaldırımlar ve bordür taşlarıdır. Öyle ki, kaldırım taşları kısmen yerinden çıkmış, bordür taşları sağa sola dağılmış durumda olan yüzlerce kaldırım vardır. Şehrin görünümünü bozan bu tür çirkinliklerin ortadan kaldırılması gereklidir.

                Üçüncü bir sorun kaldırım işgalleridir. Balıkların bile kaldırımda satışa sunulduğu bir şehirden bahsediyoruz. Böyle bir manzara hangi şehirde var Allah aşkına. Daha önce de bu konuları dile getirmiştik ama ne okuyan oldu ne de dinleyen.

                Dördüncü sorun, belki de en can alıcı sorun park sorunudur. Önüne gelenin istediği yere park ettiği bir şehirde trafik düzeninden söz edilebilir mi? Hele çarşı merkezi tam bir facia. Bunun çözüm yolu da park alanlarının çizgilerle belirlenmesi ve bu alanlar dışındaki alanlara park yasağının getirilerek bu yasağa uymayanların cezalandırılmasıdır. Trafikle ilgili bir sorun da şehiriçi yolcu taşımacılığı yapan dolmuşların sorunudur. Kural ve nezaket dinlemeyen dolmuş sürücülerinin durak dışında yolcu indirip bindirmemeleri konusunda ciddi yaptırımlar uygulanmalıdır. Özellikle Bölge Devlet Hastahanesi önü ve bu tür merkezi yerlerin daha çok denetlenmesi gerekmektedir. Yol çizgilerinin her yere yapılması trafik düzeni bakımından önem arz etmektedir.

                Beşini sorun olarak Alo Tevşo dediğimiz Pazar yerinin ıslah edilmesidir. Mekân modern bir hale getirilerek genişletilmeli, temizlik açısından kontrol edilmelidir. Açıkçası bu mekân bir şehire hiç de yakışmamaktadır.

                Altıncı sorun olarak doğal gaz ve diğer işler için kazılan cadde ve sokakların en kısa zamanda yapılmasıdır. Millet canından bezdiğinin farkında mısınız? Toz ve çukurların hakim olduğu bir şehirde yaşamak bir insana ne kadar huzur verebilir.

Batman’da yaşamak insanı gerçekten yoruyor. Neden mi? Çünkü şehirde insanı dinlendirecek, insana huzur verecek bir ortam yok. Sadece bina yığınları ve araç filoları… En büyük dinlenme alanı parka benzerse eğer Atatürk parkı ve Öğretmenevi bahçesi. Çevre mahallelerde son zamanlarda parkların varlığını da inkar etmemek gerekir. Ancak bunların da yeterli olduğunu söylemek zor…

Ve yılların kanayan yarası İluh Deresinin ıslahı. Bu dönemde yapılır mı bilmem ama bu yarayı iyileştirmek için çalışmak en önemli görevlerdendir diye düşünüyorum.

Belediyeye atanan Kayyuma başarılar dilerken, sıraladığımız bu sorunların en kısa zamanda çözümü için bir şeylerin yapılmasını da beklemekteyiz.

 

 

               

 

                

Ryan Reynold

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *