0

 

                Malumunuz ilimizde her gün bir mahallede semt pazarları kurulmakta ve o mahallenin sakinleriyle beraber başka mahallelerin sakinleri de gelip alışveriş yapmaktadır.

                Doğal olarak esnaf da her gün pazarın olduğu yere taşınmakta, yüklendiği eşyalarını getirip götürmekte, çadırlarını germekte, gerekirse su taşımaktadır. Bazı esnaf da ürünlerini yere serdiği brandaların üzerine sermektedir. Kurulan çadırların direkleri vatandaşların yürümesini engellemekte ve en önemlisi bu sıcakta çadırlar adeta üstten ateş pompalamaktadır. Bu sıcaklıkta çadırların altında yürümek zorunda kalan vatandaşlar zorluk çekmekte, tabiri caizse alışveriş yaparken bunalmaktadır. Kışın ise yağan yağmurdan esnaf olduğu gibi vatandaş da etkilenmektedir.

                Batman Belediyesi diğer büyük şehirlerde oluşturulan modern halk pazarları gibi pazarları kurmakta geç kalmaktadır. Artık derme çatma çadırlar, hijyen olmayan yerlerde halka hizmet sunmak geride kaldı. Vatandaşlar artık üstleri kapalı, betondan yapılmış bölümlerin olduğu semt pazarlarını görmek istiyor. Belediye halkın ihtiyaçlarını karşılamakta biz geç kalmaktadır, tıpkı bir çok işte olduğu gibi.

                Şehirde dikkat çeken bir başka sorunda çöp konteynırların etrafında gezen ineklerdir. Bazen kendimizi Hindistan’da sanıyoruz. Başı boş ineklerin dağıttığı çöpler ortaya hiç de hoş olmayan görüntüler çıkarmaktadır. Bu nasıl şehir kültürü anlamak zor… Vatandaş ineklerini rahatlıkla şehrin her tarafına salabiliyor. İnekler çöpleri döküyor, içindekilerinden işine gelenleri yiyor. Diğerleri de yoldan gelip geçenlerin midesini bulandırıyor. En önemlisi de bu ineklerin sütleri belki de bizlere bir şeklde geri dönüyor.

                Hani hep özgürlüklerden bahsederiz ya. Batman özgürlükler şehri.  Yani yere tükürmek serbest, çöğ atmak serbest, inekleri sokaklara salmak serbest, kaldırımları işgal etmek serbest. Daha ne özgürlüğünden bahsediyoruz. Maalesef şehrimizi temiz tutma konusunda pek hassas değiliz. Nasılsa temizleyecek birileri var diye kirletmekte üstümüze yok. Bu kadar şehri kirleten varsa ve temizleyenler de az ise bu şehir nasıl temiz olacak?

                Ve Belediyenin önünde ne olduğu pek belli olmayan alan. Çay bahçesi mi, yardım toplama merkezi mi hiç belli değil. Belediye öncelikle kendi kapısı önündeki alanları ıslah etmeli değil mi? Belediye hala dar kalıplarla halka hizmet etmeye çalışmaktadır. Bir türlü özlediğimiz ufka ve vizyona sahip olamamaktadır. Bilmiyorum böyle bir endişeleri var mı?

                Diğer bir husus da temiz su borularının değiştirildiği ve doğal gazın çekildiği cadde ve sokaklar. Artık gerçekten insanı canından bezdiren uygulamalar. Kazılan yerlerde doldurulmayan ya da  kumla doldurulmuş çukurlar. Bir sokağın bütün çukurları bir gecede rahatlıkla asfaltla doldurulabilir. Vatandaşa eziyet çektirmekten zevk mi alıyor bazıları.

 

                Belediye halka hizmet etme makamıdır. Şehrin nüfusunun arttığı, göçlerin yaşandığı, şehrin hızlı büyüdüğü bir gerçektir. Ama siz bütün bunları bilerek hizmete talip oldunuz. Amacınız hizmet değilse o başka mesele.

Ryan Reynold

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *