0

 

Bilindiği gibi on beş temmuz günü memleketimizde yapılmaya çalışılan darbe girişimine halkımızın her kesiminden insanlar karşı çıktı. İnsanlar sokaklara dökülerek tanklara ve eli silahlı askerlere elindeki tek varlığı olan canını bedenini siper ederek engel olmaya çalıştı. Ve şükürler olsun ki engel de oldu. Ancak maalesef birçok masum insan, askerlerin silahından çıkan kurşunlarla veya tankların altında ezilerek can verdi. Yüzlercesi de yaralandı.

Bu nedenle O gün bugündür gerek TV ekranlarında gerek miting alanlarında gerekse yazılı basından bu fedakâr insanlar için yeni bir söylem geliştirildi. “demokrasi şehidi, demokrasi gazileri” ibaresi kullanıldı ve hala devam ediliyor. Tabi bu tabir uygun mu değimli tartışmalarını da beraberinde getirdi.

Aslında böyle bir zamanda bu tür tartışmaların faydasız olduğunu bilmekle beraber bir yanlışın düzeltilmesine katkı sağlamak amacı ile bu konuya açıklık getirmek için bir imam olarak kendi penceremden bu konuyu izah etmeyi uygun gördüm.

Bir kere şehit ve şahadet İslami bir husustur. Dolayısıyla Kuranı Kerim ve hadisi şeriflerden yararlanılmadan konuşmak yanlış olur.

Bu konuda bakara süresi 154.ayet şöyle buyuruyor:

Allah yolunda öldürülenlere “ölüler” demeyin. Hayır, onlar diridirler. Ancak siz bunu bilemezsiniz.(bakara 154)

Peygamberimizin hadisi şeriflerinde ise ,‘Herkim malı uğrunda öldürülürse o kimse şehittir. Herkim âile halkı uğrunda öldürülürse, o kimse şehittir. Herkim dini uğrunda öldürülürse o kimse şehittir. Herkim kanı uğrunda öldürülürse o kimse şehittir’ buyuruyor. Ebu Davud 4772, Nesei, Tirmizi

 ‘Kendisine yapılan haksızlığı önlemek uğruna öldürülen kişi şehittir’ buyuruyor yine. Nesei 173, 174, Ahmed 2780

Peygamberimiz “ameller niyetlere göre değerlendirilir.” Diyor.

Yukarıda zikir ettiğim ayet ve hadisi şerifler şahadet ve şehitliği açıkça ortaya koydu. Netice itibari ile bütün Salih amellerde olduğu gibi niyetin Allah rızası için olması şarttır. ikincisi de Müslüman olması gerekir. Hiç şüphesiz ki bu darbe girişimi sırasında hayatını kaybedenlerin tamamı Müslüman’dır ve tek gayeleri öncelikle Allah rızası için yapılmak istenen bir zulme karşı durmaktır.Bununla beraber İslam’ın garanti altına aldığı malın ırzın,canın,ve dinin tehlikede olduğunu gördüler.Bu insanlar malını canını ırzını geleceğini korumak amacı ile sokaklara döküldüğünü biliyoruz. Netice itibari ile eğer bu darbe girişimi başarılı olunsaydı insanların malı da canı da ailesi ve geleceği de ırzı ve namusu da tehlikeye girerdi. Dolayısı ile bu halk bütün bunları korumak için sokağa dökülüp bu zulme karşı çıkmışlardır. Hali ile bu amaç ve niyet ile öldürülenler Allah katında şehitlerden kabul edilirler inşallah. Zira ameller niyetlere göredir.

Bunlardan dolayı bu insanlara “demokrasi şehidi” tabirini kullanmak onların bu fedakârlıklarına haksızlık etmek olur. Ve bu merhumlara ve sevdiklerine saygısızlık olur diye düşünüyorum. Ayrıca bilip bilmeden bu yanlış kavramları kullanmaktan uzak durmamız gerektiğine inanıyorum. Zira birileri tarafından aslında İslam’dan gelen bu kavramların içleri boşaltılmak isteniyor. Manevi tarafı yok edilerek manasızlaştırılmak isteniyor. Bizler de saf saf bu oyuna geliyoruz. Uyanık olmalıyız.  Demokrasi şehidi diye bir şahadet çeşidi yoktur.

 

Bir kez daha Allah bu amaçlar uğruna hayatını kaybedenlere rahmet etsin onları şehitler makamına sahip kılsın. Yaralılara da acil şifalar nasip etsin bu vesile ile bir araya gelerek günlerdir zulme karşı duran halkımızın birlik ve beraberliğini daim etsin.

Ryan Reynold

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *