Kırmızı ete yapılan zamlardan sonra dana etinin 500, koyun etinin 450, kuzu eti fiyatının ise 480 ila 500 TL arasında değiştiğini belirten kasaplar, piyasada durgunluk olduğunu belirtti.
Geçen sene ile bu yılın et fiyatları arasında çok ciddi fark olduğunu ifade eden Kasap Tahir Çaltekin, fiyat pahalılığı nedeniyle piyasanın durgunlaştığını, kâr oranlarının düştüğünü ve satışlarının azaldığını kaydetti.
“Kırmızı et piyasasında her an her şey olabiliyor”
Kırmızı et fiyatları hakkında bilgi veren Çaltekin, “ Kırmızı et piyasası 500 bandında seyrediyor. Bu fiyat, genellikle kasaplarda sabittir. Ancak marketlerde farklı bir fiyat veriliyor. Kasap esnafı hayvanı canlı haliyle aldığından dolayı market etiketlerinden daha düşük satıyor. Fiyatlar; koyun 450, kuzu 480 ila 500 arasında değişiyor. Kıyma 500 TL’den satışa sunuluyor. Kırmızı et piyasasında sabit bir durum olmadığından her an her şey olabiliyor. Dolayısıyla fiyatlarda yer yer oynama olabiliyor. Şu an piyasa durgun. Kırmızı et fiyatları canlı hayvan borsasına bağlı olduğundan fiyatlarda bazen değişiklik meydana gelebiliyor ama son üç aya yakın fiyatlarda herhangi bir değişiklik yaşanmadı. Mardin geneli için canlı hayvan temini hususunda herhangi bir sıkıntı yok.” dedi.
Artan yem maliyetlerinden dolayı et fiyatlarında artışın yaşandığını aktaran Çaltekin, “Et fiyatları geçen sene daha makuldü. Fiyatların yükselişe geçmesinin nedenlerinden biri artan yem fiyatlarının maliyete yansımasıdır. Buna işçilik maliyeti de eklenince et piyasasına da yansıyor. Dar gelirli aileler artık kırmızı et alamaz hale geldiler. Fiyatlar yükseldiğinde maalesef kasaplara kötü bir etkisi oluyor. Bu etki piyasada durgunluğa, kâr oranının azalmasına ve de alım noktasında düşüş yaşanmasına sebebiyet veriyor.” şeklinde konuştu.
“Kaliteli et, dışarıdan bakıldığında kendini belli eder”
Çaltekin, hileyle ucuz et satışı yapılanlara karşı tüketicilere uyarı ve tavsiyelerde bulunarak, “Bazı mekânlarda et düşük fiyatlarla piyasaya sürülüyor. Piyasada 500 liraya bulunmayan kıyma 350 TL’ye kadar satılıyor. Bu ucuzluğun altında yatan sebep, kesilen hayvanın yaşı bayağı büyük olması, hastalıklı hayvan olması veya etin içine hile karıştırılması olabilir. Dolayısıyla tüketicilere bildiği, güvendiği kasap veya marketlerden alışveriş yapmalarını tavsiye ediyoruz. Kırmızı et piyasasında birinci, ikinci ve üçüncü kalite var. Bizler müşterilerimizin sağlığını ön planda tuttuğumuz için sağlığından ve kalitesinden emin olmadığımız hayvanı almıyoruz. Kaliteli et, dışarıdan bakıldığında kendini canlı görünümüyle belli eder. Pişirildiğinde ise kokusundan anlaşılabiliyor.” ifadelerine yer verdi.