Japonya'da Liberal Demokrat Parti'nin lideri olan Ishiba, üç on yıl aradan sonra başbakanı seçmek için yapılan ilk ikinci tur oylamada, dört günlük parlamento oturumunun açılışında ana muhalefet partisi Japonya Anayasal Demokrat Partisi lideri olan rakibi Yoshihiko Noda'yı yendi.
465 üyeli Temsilciler Meclisi'ndeki ilk tur oylamada, adayların hiçbiri başbakan seçilmek için gereken 233 oyluk çoğunluk eşiğine ulaşamadı. Daha sonra, Ishiba 221 oy ve Noda 160'ın üzerinde oy aldıktan sonra, LDP şefi kazanan ilan edildi ve 84 oy geçersiz sayıldı.
Günün erken saatlerinde Ishiba, LDP ve Komeito partisi tarafından kontrol edilen Meclis Üyeleri Meclisi'nde başbakan seçildi. Başbakan, Pazartesi günü yeni bir Kabine oluşturacak.
Kyodo News'e göre Azınlık hükümeti ihtimali, iktidar koalisyonunun, 27 Ekim genel seçimlerinden bu yana güçlenen muhalefet bloğunun taleplerine daha fazla kulak vermesi gerektiği anlamına geliyor.
Meclis oturumu öncesinde iktidar koalisyonu, DPP ile çalışmaya ve politikalarını koordine etmeye istekli olduğunun sinyalini verdi; bu, istikrarlı bir hükümet sağlama yolunda kritik bir adım.
LDP-Komeito koalisyonu ve CDPJ, daha küçük ama etkili muhalefet partisi DPP'nin, vergi ödemeleri için 1,03 milyon yen (6.700 dolar) tutarındaki gelir tavanını yükselterek halkın gelirlerini artırma önerisini değerlendirmeye istekli olduklarını dile getirdiler.
Ishiba, parlamento oylaması öncesinde Tamaki ve Noda ile ayrı ayrı görüştükten sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, 'Tüm taraflara samimi bir yaklaşım sergileyeceğim' dedi.
Ishiba, 'Önemli nokta Japonya'nın barışçıl bir ülke olduğundan ve insanların geçim kaynaklarının iyileştiğinden emin olmaktır. Bu konuda DPP ve CDPJ ile aynı fikirdeyiz.' diye ekledi.
Muhalefet cephesinin, LDP'nin seçim yenilgisinin bir nedeninin iktidar partisinin siyasi fonları uygunsuz şekilde kullanmasının ardından seçmen güvenini geri kazanamamasından kaynaklandığı göz önüne alındığında, Ishiba'ya köklü siyasi reformlar yapması yönündeki baskıyı artırması bekleniyor.
CDPJ ve DPP, siyasi fonların akışının daha şeffaf hale getirilmesi ve denetimler uygulayacak üçüncü taraf bir panelin kurulması için yasal bir revizyon çağrısında bulunuyor.
Hükümet, düşük gelirlilere nakit yardımı yaparak ve sübvansiyonlar yoluyla enerji fiyatlarını düşürerek artan fiyatların olumsuz etkilerini hafifletmeyi amaçlayan bir ekonomik önlem paketi hazırlamayı planlıyor.