Daha önce hiç tetanoz aşısı yaptırmamışsanız: Hamilelik döneminde en az iki doz tetanoz aşısı yaptırmanız gerekir. İlk doz genellikle 18. - 20. gebelik haftalarında yapılır. İkinci doz ise ilk dozdan 1 ay sonra yapılır.

Son tetanoz aşınız 10 yıldan fazla zaman önce yapılmışsa: Hamilelik döneminde tekrar iki doz tetanoz aşısı yaptırmanız gerekir. İlk doz genellikle 18. - 20. gebelik haftalarında yapılır. İkinci doz ise ilk dozdan 1 ay sonra yapılır.

Geçmişte tetanoz enfeksiyonu geçirdiyseniz: Hamilelik döneminde tekrar bir doz tetanoz aşısı yaptırmanız gerekir. Bu doz genellikle 18. - 20. gebelik haftalarında yapılır.

Doğumdan önce ikinci doz tetanoz aşısının tamamlanması önemlidir. Bu, anne ve bebeğin tetanoz enfeksiyonuna karşı korunmasına yardımcı olur.

Tetanoz aşısı ile ilgili daha fazla bilgi için:

· Doktorunuza danışabilirsiniz.

· Türkiye Aşı Takvimini inceleyebilirsiniz: https://asi.saglik.gov.tr/asi/asi-takvimi2

· Alo 171 Sağlık Hattını arayabilirsiniz.

Valililk vatandaşları uyardı: Sonuçlar açıklanana kadar içme suyu tüketmeyiniz Valililk vatandaşları uyardı: Sonuçlar açıklanana kadar içme suyu tüketmeyiniz

Hamilelikte tetanoz aşısının önemi

· Tetanoz, toprakta bulunan bir bakteri tarafından yol açılan ciddi bir enfeksiyondur. Bu enfeksiyon, kas kasılmalarına, nefes alma zorluğuna ve ölüme neden olabilir.

· Hamile kadınlar tetanoz enfeksiyonuna karşı daha savunmasızdır. Bu nedenle, hamilelik döneminde tetanoz aşısı yaptırmak anne ve bebeğin sağlığı için çok önemlidir.

· Tetanoz aşısı güvenlidir ve yan etkileri genellikle hafiftir.

· En yaygın yan etkiler arasında enjeksiyon yerinde ağrı, kızarıklık ve şişlik yer alır.

· Daha ciddi yan etkiler nadirdir.

Hamileyseniz ve tetanoz aşısı yaptırmadıysanız, en kısa sürede doktorunuza görünmeniz önerilir.

Gebelikte Aşılar;

· Hem anneyi hem bebeği enfeksiyonlardan korur.

· Bebeğe doğum sonrası döneminde de korunma sağlar.

· Bütün gebelerin tetanoz, difteri, boğmaca ve influenzaya karşı aşılanmaları gerekmektedir. Bu aşılar rahatça kullanılan, bebeğe zarar vermeyen ve düşüğe neden olmayan uygulamalardır.

· Kızamık, kızamıkçık, kabakulak ve suçiçeği aşıları gebelikte yapılmayan canlı aşılardır. Bu aşılar doğum sonrası dönemde yapılabilirler.

· Genel olarak aşı uygulamasına gebeliğin 3. ayının bitiminden sonra başlanmalıdır. Bu durum gebelerin başka nedenlere bağlı olarak gelişebilecek doğum defektlerini aşılara bağlanmasını önleyecek bir uygulama şekli olacaktır.

· İdeal aşı uygulaması ise gebelik öncesi dönemde yapılan aşı uygulamasıdır. Doğurganlık çağındaki tüm anne adaylarının gebelik öncesinde tetanoz, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, difteri ve poliomiyelite karşı bağışıkları sağlanmalıdır.

· Emzirmeyi etkileyen herhangi bir aşı yoktur.

Editör: Editör