image

Doların yükselmesi zaten zor durumda olan esnafı daha da kötü duruma düşürdü. Özellikle telefon ve elektronik eşya gibi ithal ürünler satan esnaf hiç satış yapamamaktan şikâyetçi… Doların yükselişi durmazsa birçok esnaf kapısına kilit vuracak.

Çarşı esnafından Ahmet Biçen, doların yükselmesinden ötürü kiralarını ödeyemeyecek duruma geldiklerini söyledi. Biçen, “ Dolar yükseldikçe sattığımız ürünlerin fiyatı artıyor. Özellikle telefon ve elektronik eşya satan bizim gibi esnaf için gerçekten kötü bir dönem. Yavaş yavaş Türk lirasına dönüyoruz ama bu da hemen olacak bir iş değil. Daha önce 500 liraya sattığımız ürünü şimdi550 liraya, 600 liraya biz almak zorunda kalıyoruz. Böyle olunca biz ürünü kaça satacağız,  kim alacak?” ifadelerini kullandı.

BİRÇOK ESNAF KEPENK KAPATTI

Diğer bir çarşı esnafı olan Veysi Saydam ise doların yükselmesiyle birçok esnafın kepenk kapattığını söyledi. Saydam, “ Dolar yükselince birçok esnaf iflas etti.  Mesela biz telefon satıyoruz. Telefonlarımızı dolar bazı aldığımız için her birinin üzerine 50, 100 lira geldi. Bu artış yüzünden hiç kimse telefon alıp satmıyor. Biz de akşama kadar iş yapamadan oturuyoruz. Doların yükselişi esnafı vurdu. Aslında sadece esnafı değil, herkesi vurdu.” Dedi.

DEVLET KURUMLARI DA DOLARDAN VAZGEÇMELİ

Cumhurbaşkanının çağrısı üzerine vatandaşların dolarlarını bozup Türk lirasına yönelmesinin olumlu bir gelişme olduğunu söyleyen Saydam, “ Ancak bu konuda devlet de üzerine düşeni yapmalı. Birçok devlet kurumu dolar üzerinden iş yapıyor. Bu kurumların da dolardan vazgeçip liraya yönelmesi gerekiyor. Kurumların elinde olan dolar halkın elinde yok.” İfadelerini kullandı.

ELEKTRONİK EŞYA ALINIP SATILAMIYOR

Beyaz ve elektronik eşya satıcısı Kenan Doğru da esnafın zor günler geçirdiğini söyledi. Doğru, “ Gerçi beyaz eşyada fazla sıkıntı yok. En azından şimdilik yok. Ama elektronik eşya için aynısını söyleyemeyiz. Elektronik eşya konusunda esnaf ciddi sıkıntı çekiyor. Fiyatlar dolar bazı olduğu için elektronik eşya fiyatlarında ciddi bir artış var. Esnaf aldığı eşyayı satamıyor. Bir an önce doların yükselişinin durması lazım. Yoksa kriz devam edecek.” Dedi. Şevki Aslan

 

 

 

 

 

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *