image

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Batman Ticaret İl Müdürü Şehmus Kalkan, sebze ve meyve ticaretindeki zayiatın yüksekliğine dikkat çekerek bazı yenilikler ile ilgili güncel bilgiler nedeniyle açıklamalarda bulundu.

Kalkan, Gümrük ve Ticaret Bakanlığının, sebze ve meyve ticaretini yapan ilgililerle, son olarak gerçekleştikleri toplantıların sonucunda kanunda esnaf lehine bazı değişiklikler yapılmasının kararlaştırıldığını söyledi. 

“Zayiat yüksekliğinden tüketicilerimiz de pahalı mal almak zorunda kalıyor”

Yapılan araştırmalar sonucunda, Batman'ı da ilgilendiren bu konulara gerekli hassasiyetlerin gösterilmediğinin tespit edildiğini dile getiren Kalkan, “Üretici örgütlerinin durumunu, toptancı hallerin durumunu kısacası zayiat oranlarının azaltılması için gereken kararlar alınmıştır. Daha öncede yetkililerce tespit edilen sebze ve meyve ticaretindeki zayiatın yüksek olduğu görülmüş, sektörün genel olarak kabul ettiği oran yüzde 25'tır. Bu da yüksek bir rakamdır. Bununla ilgili tedbirler, destekler ve avantajlar sağlanmış, depolama standardı, soğuk zincirde taşıma, kap ve ambalajlarla ilgili düzenlemeler yapılmıştır. Ancak yapılması gerekenler tam yapılmadığından dolayı, arzu ettiğimiz derecede sarf edilen emeğin karşılığı esnaflarımız tarafından alınmamakla birlikte tüketicilerimiz de pahalı mal almak zorunda kalmaktadır.” dedi.

“Girişimciler geçici değil, kurumsal olmayı düşünmeleri elzemdir”

Bir işyeri kuracak girişimcinin dikkat etmesi gereken hususlara değinen Kalkan, “Batman esnafının girişimcilik ruhuna sahip olduğu, açılan her işyerinin ilimiz açısından hem ticaretin canlanmasına hem de istihdamın artması konusunda önemli adımlardır. Ancak bunun kötü tarafı bir ticaret yaparken bazı hesapların da yapılması gerekmektedir. İlk önce kurulacak bir iş, işletme ve benzeri kurulmayı düşünürken kârını da zararını da hesaba katarak adım atmaları, işin ehli olan odalarımızla irtibata geçip fikir alış verişinde bulunmaları, geçici değil kurumsal olmayı düşünmeleri elzemdir.” ifadelerini kullandı.  

Açıklamanın devamında girişimcilikle birlikte esnafın araştırmacı ve ilkeli olması gerektiğine dikkat çeken Kalkan, şu ifadeleri kullandı: “Devletimizin esnafa sunmuş olduğu ÖTV indiriminden tutun da vergi barışına kadar birçok şey hayata geçmiştir. İhracatçımıza, yatırımcılarımıza yeni yeni teşviklerle yeni bir üretim ve ihracat hamlesi başlatılmışken insanımızın bunlardan faydalanması temenni ederiz. Maalesef kurumumuzun yaptığı bazı araştırmalar sonucunda yukarıda saymış olduğumuz kriterlere riayet etmeyen esnaflarımız bir sürü masraf yaparak açtığı işyerini tekrar kapatmak zorunda kalmıştır. Sonuç olarak girişimcilikle birlikte araştırmacı, ilkeli, isabetli kararların verilmesini temenni ederiz.” (İLKHA)

 

 

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *