image

 Batman’da kuruyemiş sektöründe çalışanlar geçen yıla oranla çerez fiyatlarında artış olduğunu belirterek bu durumun olumsuz hava koşullarından kaynaklandığını belirttiler.

Kuruyemiş toptancılığını yapan Musap Demir,  fiyatlardaki artış nedeniyle vatandaşın, kuruyemiş almaktan çekindiğini ifade etti.

Kışın vazgeçilmezi olan kuruyemişte artışın kendilerini de olumsuz etkilediğini belirten Demir, “Geçen sene ay çekirdeği en lüksü fiyatı 5 liraya bulabilirken bu sene çok sıkıntı çekiyoruz. Hava şartlarından dolayı ay çekirdeği kabuğunda leke oluşmuş. Geçen sene 5 liraya aldığımız çekirdeği bu sene alamıyoruz. Lekesiz çekirdeği 7 liraya alıp 7 liraya satmak zorunda kalıyoruz.” dedi.

"DOLAR ENDEKSLİ KURUYEMİŞLERDE ÇOK SIKINTI YAŞIYORUZ"  

Dolar endeksli bazı ürünlerde de çok yüksek miktarda zam geldiğini kaydeden Demir, “Bu kış zamlı ürünler arasında yurt dışından  ithal edilen ve dolar endeksli kaju, ceviz ve badem gibi ürünlerde de çok sıkıntı yaşıyoruz. Fiyatlar çok yüksek olduğundan dolayı şu an konteynırlar açılmıyor. Dolar her gün arttığı için bademe 3-4 lira zam geldi. Bu sene cevizde, yağmurdan kaynaklı lekeli mal var. O lekeli malı bile, geçen seneki fiyata bulamıyoruz.” ifadelerini kulandı.

“HER ŞEYE RAĞMEN KIŞIN VAZGEÇİLMEZİ KURUYEMİŞTİR”

Demir, şunları söyledi: “30 liraya aldığımız çiğ bademi şu an da 35 liraya zor alabiliyoruz. Kaju fiyatından dolayı  piyasa da pek bulunmuyor. 43 liraya ancak temin edebiliyoruz. Kabuklu ceviz geçen sene 15 lira iken 18 liraya ancak alabiliyoruz. Genel olarak fiyat artış sebebi hava şartları, çiftinin ekimi az yapması ve doların yükselmesidir. Her şeye rağmen kışın vazgeçilmezi kuruyemiştir.”

“KURUYEMİŞ BU SENE BİRAZ CEP YAKACAK GİBİ GÖRÜNÜYOR"

Kuruyemiş satıcılarından Ahmet Başaran, Hint fıstığı olarak bilinen kaju, leblebi, ceviz ve badem gibi ürünlerde artışın çok olduğunu söyledi.

Başaran, “Başta leblebi, kaju, ceviz ve badem gibi ürünler fiyatlarındaki artış müşteriye yansıyor. Bazı başka ürünlerde de fiyat artışı var ama müşteriye yansımıyor. Beyaz ay çekirdeği fiyat artışı oldu ancak müşteriye hiç yansımadı. Fiyatları en çok yükselen kaju ve leblebidir. Kaju geçen sene 35-40 lira iken bu sene 45-50 arası bir artış var. Leblebi geçen sene 5 lira iken şu an da 10 ile 12 lira arası değişiyor. Cevizler önceki yıl 40-45 arası iken şu anda 50-55 liraya kadar çıkıyor. Kışın vazgeçilmezi kuruyemiş bu sene biraz cep yakacak gibi görünüyor." diye konuştu. İlkha

 

 

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *