image

İttihad'ul Ulema Genel Başkan Yardımcısı ve Batmanlı kanaat önderi Molla Beşir Şimşek buluşmayla ilgili gazetemize açıklamalarda bulundu. Türkiye, İran, Irak ve Suriye Kürdistan'ındaki âlimlerin katılımıyla ''2’nci Kürdistan Âlimleri Buluşması'nın 22-23 Ekim'de gerçekleşeceğini belirten Şimşek, “Bildiğiniz gibi 18 Nisan 2015 tarihinde Âlimler ve Medreseler Birliği olarak Suriye, İran, Irak ve Türkiye Kürdistan’ından âlimlerin katılımıyla ‘Kürdistan Âlimler Buluşması’ adı altında ilk toplantımızı gerçekleştirmiştik. Yüzlerce İslam Âliminin iştirak ettiği buluşmamızda Kürtlerin içerisinde bulunduğu sorun ve sıkıntıların çözümü adına yayınlanan sonuç bildirgesinde ‘Bir başlangıç olan bu buluşmanın sonraki adımlarda bir inisiyatife dönüşmesi, tutum belirleme ve çözüm geliştirmede irade ve pratik geliştiren bir şekle bürünmesinin’ katılımcıların ortak beyanı olduğunu belirtmiştik.” Dedi.

Geçen sene alınan kararları anımsatan Şimşek, "Aynı buluşmanın sonuç bildirgesinde İslam âlimlerinin bu meseleye karşı takınması gereken misyonla ilgiliyse şu çağrıda bulunmuştuk: İslam’a dâhil olduğundan beri ulemaya pek mühim bir değer ve konum vermiş bulunan Kürdistan halkının yeniden diriliş ve kalkınmasında, günümüz uleması da önderliğini tarihten bugüne sorunlarının çözümü için harekete geçilmeli ve medreseler arasında diyaloglar sıklaştırılmalıdır." ifadelerini kullandı.

SORUNLARIMIZA ÇÖZÜM ARAYACAĞIZ

İslam topraklarının kan, revan içinde olduğunu belirten Şimşek, “ İslam dünyasının halini, Müslümanların halini hepimiz görüyoruz. Müslümanlar paramparça, büyük acılar yaşıyor. Sıkıntı ve sorunlarımız dağ gibi. 4 ülkedeki Kürt âlimleri olarak bir araya gelip sorunlarımızı konuşacağız. Sorunlarımızın çözümü için çare arayacağız. Biz İTTİHAT olarak âlimlerimize ev sahipliği yapıyoruz. Âlimlerimize gelin sorunlarımızı masaya yatıralım. Çözümü konuşalım dedik. Âlimlerin birliği, vahdeti olmadan toplumun birliği olmaz. Önce âlimlerin bir araya gelmesi lazım. Çabamız bu yönde.” İfadelerini kullandı.

BU BİR BAŞLANGIÇ

Kürdistan âlimleriyle buluşma toplantılarının vahdet yolunda atılmış bir adım olduğunu söyleyen Şimşek, “ Bu bir başlangıç. İleride Kürt olmayan İslam âlimlerini bir araya getirme çabamız da olacak. Türk ve diğer milletlerden Müslüman âlimleri buluşturma projelerimiz de var. Hatta Ehl-i Sünnet âlimlerinin dışında, Şii ve Sünni âlimleri bir araya getirip ümmetin sorunlarına çözüm bulma yönünde projelerimiz var. Bunlar ileride yapmaya çalışacağımız projeler. İlk adım Kürt âlimlerinin buluşması. İnşallah devamı gelecek.” Dedi. Mehmet Emin Uraz

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *