image

 

Batman'da araç sahipleri kış mevsiminde zor duruma düşmemek için kış lastiklerini takmaya başladı. Peki, kış lastiği alırken nelere dikkat edilmeli? 

Oto lastikçi Ramazan Kaya, kış lastiğinin özelliklerinin nasıl olması gerektiği, ne zaman kullanılması gerektiği ve sağladığı imkânlar hakkında bilgiler verdi. Kaya’nın verdiği bilgileri sizlerle paylaşıyoruz.

Kar lastiği nedir?

Bazı ülkelerde halk arasında kar lastiği olarak adlandırılan lastiğin asıl ismi aslında kış lastiğidir. Kar lastiği olarak yanlış isimlendirmenin en büyük olumsuz etkilerinden biri de aslında kış lastiği olan lastiğin yalnızca karlı zeminlerde kullanılacağı ve kullanıldığı durumlarda da hiçbir durumda ek olarak kar paleti ya da zincirine gerek duyulmayacağı düşüncesini ortaya koymasıdır.

 

Hangi zamanlarda kullanılır?

Kış lastiğinin en büyük özelliği yaz lastiklerinin aksine 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda sertleşmemesi ve içerisindeki silica esaslı malzemenin daha yumuşak olmasından dolayı soğuk hava şartlarında, kuru ya da karlı, buzlu zeminlerde tutunmayı artırmasıdır. Bunun yanı sıra desen ve profili diğer lastiklere göre daha farklıdır. Bu sayede frenleme ve tutunma kabiliyeti daha yüksek olduğu gibi çekiş özelliği de daha fazladır. Kış lastiği kullanmak için yağışlar beklenmemeli, hava sıcaklıklarının düştüğü kış aylarında - kullanılması gerekir. (7 derecenin altında yaz lastikleri tutunma özelliğini büyük ölçüde kaybeder.) 

Kış lastiği alırken ve kullanırken nelere dikkat edilmeli?

Kış lastiklerinin üzerinde onlara özel bir logolu sembolleri vardır. Bu şekilde o lastiğin kış lastiği olup olmadığı anlaşılabilir. Ayrıca asgari diş derinliği kış lastiklerinde en az 4 mm olmalıdır. Aksi halde işlevini büyük ölçüde yitirmiş olacaktır. Kış lastiklerinin sadece çekişin olduğu tekerleklere değil 4 tekerleğe birden takılması gerektiğini de belirtmekte fayda var. 

Kış lastiği varsa zincir takmaya gerek var mı?

Kış lastiğimiz olmasına karşın bazı hava ve yol şartlarında zincir kullanmamız gerekebilir. Trafik yetkililerinin talebi doğrultusunda ya da kış lastiğinin yetersiz kaldığı durumlarda zincir takılması gerekir. Böyle bir durumda 4 lastiğe birden zincir takılması doğru olacaktır. Yaygın düşüncenin aksine sadece çeker dingil üzerinde bulunan lastiklere zincir takıldığında aracın çekişi kuvvetlendirilir fakat frenleme ve sürüş esnasında aracın stabil bir şekilde yola tutunması güçleşir. ilkha

 

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *