image

 

İslami ve edebi birçok eseri de içinde barındıran onlarca Kürtçe kitabı raflarına koyan İl halk Kütüphanesi, okuyucuların ilgisizliğinden Şikâyetçi.

Bir süre önce Batman İl Halk Kütüphanesi 100’den fazla Kürtçe kitabı raflarına yerleştirdi. Kütüphane kitaplığına kazandırılan Kürtçe eserler arasında Ahmedê Xanî,  Melâyê Cezeri gibi İslami Kürt ediplerinin divanları da var.  Kürtçe kitaplarla ilgili görüşlerine başvurduğumuz kütüphane müdiresi Derya Ilgar, her kesime hitap edebilecek onlarca Kürtçe kitabı Batmanlı okuyucunun hizmetine sunmaktan dolayı mutlu olduklarını söyledi.

KÜRTÇE SİYER KİTABI DA VAR

İl Halk Kütüphanesine kazandırdıkları Kürtçe kitaplarla ilgili bilgi veren Ilgar, “ Her kesimin ilgisini çekecek, her kesimden insana hitap edecek kitaplar mevcut. Kürt edebiyatının klasikleri diyebileceğimiz Ahmedê Xanî,  Melâyê Cezeri, Seyyid Alîyê Findikî ve daha birçok büyük Kürt edibinin, tasavvuf ehlinin eserleri var. Kürt diline ait sözlükler, dil kitapları, ferheng dediğimiz dil öğretimi kitapları, dünya klasiklerinin Kürtçe çevrileri de raflarda yerini almış durumda. Kürtçe siyer kitabı ve dini içerikli kitaplar da var.” Dedi.

ŞİMDİYE KADAR CİDDİ BİR İLGİLENME OLMADI

Kültür Bakanlığı tarafından kitapların kendilerine gönderildiğini belirten Müdire Derya Ilgar, Kürtçe kitapların kütüphaneye kazandırıldığıyla ilgi yerel basında haberlerin çıktığını ama şimdiye kadar ciddi anlamda gelip soran kimsenin olmadığını söyledi. Ilgar, “ Kısa süre içinde kitapları sisteme kaydedeceğiz. Ondan sonra da bu tür kitaplara ilgi duyan okuyuculara faydalanmaları için ödünç verebileceğiz. Kürtçe kitaplara ilgi duyan okuyucularımızı kütüphanemize bekliyoruz.”ifadelerini kullandı.

BATMANLI YAZARLARIN KİTAPLARINI BULMAKTA ZORLANIYORUZ

 

Batman asıllı olup Batman’da veya Batman dışında yaşayan yazarların kitaplarını bulmakta zorluk çektiklerini belirten Ilgar, “  Tüm Batmanlı yazarların çıkmış kitaplarını koleksiyonumuzda görmek istiyoruz. Ama ne yazık ki kitaplarını bulmakta zorlanıyoruz. Batmanlı yazarlar kendi kitaplarını bize gönderirlerse memnun oluruz. Onlar için ayırdığımız özel bir bölüm var.” Dedi. Şeyhmus Toprak

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *