image

Her yıl israf edilen tonlarca gıda, açlık çeken insanların ihtiyacını fazlasıyla karşılayabilirken 2019'dan yılından bugüne kadar yetersiz beslenen insan sayısı 150 milyon kişi artmış durumda. Özellikle de gelişmemiş ülkelerdeki gıda güvensizliği, çatışmaların ve iklim krizinin getirdiği etkilerle şiddetlenmeye devam ediyor.  

Dünyada 1,3 milyar insan yeterli miktarda besine erişemezken dünya üzerinde üretilen besinlerin 3’te 1'i, bilinçsiz tüketim nedeniyle israf ediliyor. Türkiye ise dünya genelinde kişi başına en çok gıda israfının yapıldığı 10 ülke arasında 3'üncü sırada yer alıyor.

İTTİHADUL ULEMA üyesi Molla Nizamettin Yaçin, israfın fıkhi boyutu ile ilgili konuştu.

"ALLAH BİZDEN, VERMİŞ OLDUĞU ÖMÜR SERMAYESİNİN YERİNDE KULLANILMASI VE İSRAF EDİLMEMESİNİ İSTİYOR"

Araf Suresi'nde 'Yiyiniz, içiniz fakat israf etmeyin' şeklindeki ayete atıfta bulunarak konuşmasına başlayan Yaçin, "İsraf denildiğinde akla sadece yemek, para değil Allah'u Teala, verdiği her nimetin yerinde kullanılmasını istiyor. Özellikle ömür israfı yani ömrünüzü ve zamanınızı oyun ve eğlence ile geçirmeyin. Allah'u Teala imtihan maddelerinden bahsederken bizi çeşitli nimetlerle denemelerden geçiriyor ve bu denemeler içerisinde Allah bizden; vermiş olduğu ömür sermayesinin yerinde kullanılması ve israf edilmemesini istiyor. Ömür geçtiğinde artık onun telafi edilmesi mümkün değildir. Allah'ın verdiği her nimet; sıhhat, iman, İslam, verilen yiyecekler giydiklerimiz, bilgi, mal ve mülk nimettir. Allah tüm bunlara müdahale ediyor ve bizi doğru tarafa yönlendiriyor ki bunları yaptığımızda hem dünyada huzur, refah ve rahatlık görürüz hem de Allah ahirette 'beni dinlediğiniz için sizi mükafatlandıracağım' diye müjdesini veriyor." dedi.

"KENDİLERİNE ÇOK NİMET VERİLEN İNSANLAR, KENDİLERİNİN BU NİMETLERE LAYIK OLDUĞUNU SANMASINLAR"

Yeryüzünde büyük bir israf olduğuna dikkat çeken Yaçin, "Az bir kitle nimetler, zevk ve sefa içerisinde hayat sürdürürken insanların büyük bir kısmı sıkıntılar içerisinde bir hayat geçiriyor. Allah'u Teala asla böyle yapılmasına razı değildir. Kendilerine çok nimet verilen insanlar, kendilerinin bu nimetlere layık olduğunu sanmasınlar. Belki bu nimetlerle Allah onları fakirlerin ve muhtaçları hukuku ile denemeden geçiriyor. Eğer onlar fakirleri düşünerek Allah'ın tayin ettiği hak ve hukuklara riayet ederlerse zaten fakir ve sıkıntıda olan insanlarda sıkıntıdan kurtulmuş olur." şeklinde konuştu.  

"ALLAH'U TEALA BİR NİMET VERMİŞSE O NİMETİ YERİNDE KULLANIN, ONU İHTİYAÇ DUYDUĞUNUZ KADARIYLA HARCAYIN"

İsrafın çok boyutlu olduğunu vurgulayan Yaçin, "O kadar çok israf var ki; bunların başında manevi israf, ömür israfı bir de Allah'ın vermiş olduğu nimetlerin israfı geliyor. Allah'u Teala bir nimet vermişse o nimeti yerinde kullanın, onu ihtiyaç duyduğunuz kadarıyla harcayın. İnsanlar fırından bir ekmek alıyor; ekmeği o gün yemezse sabahleyin o ekmeği çöpe atıyor. Ekmeği niye çöpe attığı sorulduğunda 'Bayatlamış, ben bayat ekmek yiyemiyorum.' diyor. O bayat ekmeğin kırıntısını dahi bulamayan insanlar var. Sizin o insanları düşünmeniz lazım. Yarın Allah'u Teala açlıktan kıvranan Yemen ve Afrika ülkelerindeki insanları nimet verilenlerden sorar." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *