image

Yaşanan zamlarla sıkıntılı bir sürece giren esnaf yüksek kira dayatması karşısında kapanma riskiyle karşı karşıya. Halkın ekonomik gücünün düşmesi sonucu satışların da azaldığını belirten esnaf bir çıkış yoluarıyor. 

Senelerdir Elma Sokağında Kuruyemişçi olarak hizmet verdiğini belirten esnaf Ahmet Başaran, Elma Sokağındaki birçok esnafın kapanma korkusu yaşadığını söyledi. Başaran, “Durum pek iyi değil. Pek iyi olmamasının sebebi fiyatların yükselmesi, kiraların yükselmesinden dolayı esnaf kanağlıyor. Mülkiyet sahipleri esnafı düşünmüyor, toptancılar esnafı düşünmüyor, herkes kendi kazancının derdinde. Müşterilerle bire bir muhatap olan biziz. Müşteri de bize yükleniyor siz yükseltiyorsunuz diye. Bizlik bir şey değil. Türkiye de genel fiyat yükselmesinden kaynaklanıyor. Fiyatlar bize de yansıyor. Bizim yükselttiğimiz bir fiyat değil.” dedi.

 “MÜLKİYET SAHİBİ RESMEN KRALDAN ÇOK KRALCILIK YAPIYOR”

 Bazı esnafların kiralarının ise belirlenen kira sözleşmeyüzdeliğinin katlarca üstünde olduğunu söyleyen Başaran, “Şu şekilde izahedeyim. Mülkiyet sahibi resmen kraldan çok kralcılık yapıyor. Başka da bir şeydeğil. Devletin belirlediği yüzdeliği dahi kabul etmiyor, üstüne bir fiyatbiçiyor. Bugün benim 4 bin 800 lira ödediğim kira, gelip bana 12 bin lira fiyatbiçiyor. Diyor işine gelirse ister çıkarsın ister kalırsın. Resmen tehdit gibibir şey. Ben bugün buradan çıksam başka bir yere gitsem aynı masraf yapıyor.Hem oradan zarar edeceğim hem burada kalsam beni kurtarmıyor. Sıkıntıyagiriyoruz. Devlet yüzde 25 pay veriyor, mülkiyet sahibi yüzde yüz elli yapıyorum, devlet komşun, beni alakadar etmez. O zaman benden ne istiyorsunbenim kapatmamı mı istiyorsun?” diye söyledi.

“YETKİLİLERDEN İSTEDİĞİMİZ EN AZINDAN BİR İNCELEME YAPMALARI”

Genel bir sıkıntının olduğunu belirten Başaran, “Anlayış diye bir şey kalmamış. Mülkiyet sahiplerinde hem toptancılarda hem fiyat belirleyenlerde vicdan kalmamış. Toptancı geliyor maliyet yükseldi diyor, işçi parasıdır bu parasıdır diye bir bahane üretiyor, olan bize oluyor. Kabak bizim başımıza patlıyor. Müşteri ile yüz göz olan biziz. Devletin bu işin üstünde durmasını istiyorum. En azından bir inceleme yapsın. Benim vergi levham var, vergi dairesine ödediğim ücret belli, kira sözleşmemde yüzde on yazıyorsa niye yüzdeonu uygulanmıyor da yüzde yüz elli uygulanıyor. Mahkemeye versem dahi mahkemene diyecek; yüzde 25 belirledim diyecek. Adam diyecek ki ben kabul etmiyorum.İşim gücüm yok mahkemelerde uğraşayım? Dükkânı kapatsam benim için o gün zarardır. Her kapattığım saat benim için zarardır. Sadece istediğimiz enazından bir inceleme olsun. Devlet bunun üstünde dursun, ürünlerin kiraların,esnafların halkın mağduriyetini görsün.” dedi.

MİLLET ALIŞVERİŞ YAPAMIYOR

Fiyatlarda yaşanan dengesizliğe vurgu yapan başka bir Elma Sokağı esnafı İslam Tekin, “Durumumuz berbat bir halde. Her şey yüzde yüz zamaldı. İş olmuyor. Millet alışveriş yapamıyor. Eskiden bir şeyin fiyatı 5 liraydı şimdi aynı şey 25 lira oldu. Geçim çok zor. Kiralarda yüzde yüz zamaldı. Herkes öyledir. Yapacak bir şey yok. Her şey yükselmiş. Kiralar da ona göre yükseliyor. Allah hepimize sabır versin. O kadar kiralar yükselmiş,yaptığımız işi de kiralara veriyoruz. İş yok, sabah gelip 100 lira 200 lira satış yapıyoruz. Gelen parada elektrik, su ve kiraya gidiyor. Yani bu şekilde giderse esnafın yüzde 80’i kapatmak zorunda kalacak.” diye anlattı. (M.ŞERİF DURMAZ)


0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *