image

Konut, daire fiyatlarının düşmesi için mutlaka enflasyonun da düşmesi, konut talebinin karşılanması gerektiğini ifade eden emlak danışmanları, aksi halde konut fiyatlarının daha da artacağını vurguladı.

Özellikle konut fiyatlarındaki artışı etkileyen en çok önemli faktörün maliyetlerdeki artış olduğuna işaret eden sektör temsilcileri, bir an önce maliyetlerdeki artışın önüne geçilmesi gerektiğini kaydetti.

Günümüz şartlarda bir asgari ücretli, dar gelirli bir kişinin ev sahibi olma şansının neredeyse hiç kalmadığını ifade eden emlakçılar, gelir düzeyi düşük insanları ev sahibi yapmanın yolunun aranması gerektiğine vurgu yaptı.

Enflasyon artışı durmadığı sürece konut fiyatlarının da durmayacağını, yükselmeye devam edeceğini belirten Batman'daki emlak danışmanı Orhan Tuncer, hükümetin konutlarla ilgili açıkladığı kredi paketinden dolayı daire fiyatlarının biraz daha arttığını söyledi.

"Çünkü talep arttığı için fiyatlar yükseldi ve yükseleme de devam edeceği gözüküyor" diyen Tuncer, kredi paketinden inançlı kesimin yararlanamadığını dile getirdi. Tuncer, "Onun için devlet inançlı kesimin de ev sahibi olması için bir çalışma yapması gerekiyor." dedi.

"TALEP KARŞILANMAZSA FİYATLAR YÜKSELECEKTİR"

Artan maliyetlerden dolayı şu anda bir milyona satılan konutların fiyatının haziran veya temmuz aylarında bir buçuk milyona çıkacağı öngörüsünde bulunan Tuncer, şöyle devam etti:

"3 buçuk milyona satılan daireler ise muhtemelen 4 veya 5 milyon liraya çıkacağı tahmin ediliyor. Çünkü şu anda talep arzı karşılamıyor. Devlet bir an önce talebi karşılayacak konut yapması lazım ki talebe karşılık verilsin. Yoksa fiyat yükselişleri artmaya devam edecektir."

Bir diğer emlak danışmanı Yaşar Öğrün ise özellikle son dönemlerde konut fiyatlarında çok ciddi artışların olduğunu belirtti.



"MÜTEAHHİTLERİN ÖNÜ AÇILIP MALİYET ARTIŞLARI DÜŞÜRÜLMELİDİR"

2012 yılının temmuz-ağustos ayında 300-400 bin liraya satılan bir daire fiyatının şu anda bir milyon 200 bin liraya kadar yükseldiğini aktaran Öğrün, "Bu da enflasyonun artmasıyla maliyetleri etkiledi. Maliyetlerin artmasıyla da müteahhitler buna paralel olarak daire fiyatlarını artırdı. Konut fiyatlarının düşmesi için özellikle müteahhitlerin önünün açılması veya maliyet artışının düşürülmesi lazım. Yoksa durum böyle giderse konut açığı hiçbir zaman kapatılamayacaktır." diye konuştu.

"ASGARİ ÜCRETLİNİN BU ŞARTLARDA EV SAHİBİ OLMA ŞANSI MÜMKÜN DEĞİLDİR"

Artan maliyetlerden dolayı birçok inşaatın yarıda kaldığına dikkat çeken Öğrün, şunları söyledi: "Yeni inşaat temelleri de neredeyse atılmamaktadır. Şu anda bir milyon olan bir dairenin maliyeti düşürülmese maliyeti 2 milyonu bulacaktır. Bu rakamı kaç ay vadeye bölsen de asgari ücretle geçinen bir insanın bu şartlarda ev sahibi olma şansı mümkün değildir. Evi olmayan ve gelir seviyesi düşük olan bir kişi de bu şartlarda ev sahibi olamayacaktır. Hükümet öncelikle enflasyon artışının önüne geçmesi lazım."(İLKHA)

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *