image

Peynir fiyatı, son zamanların en büyük artışıyla karşı karşıya. Neredeyse her gün etiket fiyatı değişen peynir fiyatını görenler, neye uğradığını şaşırmış durumda. Sektör temsilcileri, peynir fiyatlarındaki artışın hayvan yetiştiriciliğinin giderek azalmasından kaynaklandığını savunuyor.

Tarihte ilk kez peynir fiyatının kırmızı et fiyatını geçtiğini belirten sektör temsilcileri, bu durumun halkı ciddi anlamda mağdur ettiğini söyledi.

İlimizde esnaflık yapan peynir satıcısı Sadullah Türk, yaptığı açıklamada, ineğin peynir fiyatının 80 liradan başladığını, koyun peynirinin ise 180 liraya kadar çıktığını aktardı.

"YEM FİYATLARI YÜKSEK, MERALAR PARALI"

Birçok peynir çeşidinin satışını yaptıklarını dile getiren Türk, "80 liradan 180 liraya kadar peynir çeşitlerimiz var. Fabrika peynirleri ise 50-60 lira. Peynir fiyatlarındaki yükselişin nedeni besicilik yapanlara devlet desteğinin düzgün verilmemesinden kaynaklandığını düşünüyoruz. Bugün yem fiyatları çok yüksektir ve meraların çoğu paralıdır. Ayrıca yanlış politikalardan dolayı peynir fiyatları yükseliyor." dedi.

"10 KİLO PEYNİR ALAN MÜŞTERİLER ALIMI 2 KİLOYA DÜŞÜRDÜ"

Peynir fiyatlarının düşmesi için hayvancılığa verilen desteğin artırılması gerektiğini ifade eden Türk, şöyle devam etti: "Bugün peynir fiyatı kırmızı et fiyatını geçmişse burada bir sıkıntı var demektir. Bugün kırmızı etin kilosu 100-120 lirayken bir kilo peynirin fiyatı 180 liradır. Tarihte görülmemiş bir şeydir. Daha önce 10 kilo peynir alan müşterilerimiz 2 kiloya düştü. Bölgemizde peynir tüketimi biraz fazladır ve bir koli peyniri neredeyse 3 kahvaltıda tüketiyoruz."

Elma Sokağında yaklaşık 15 çeşit peynir satan bir diğer peynir satıcısı Mehmet Ali Yanaç, 70 liradan 140 liraya kadar peynir fiyatlarının olduğunu kaydetti.

Peynir fiyatlarının son zamanlarda çok fazla arttığına dikkat çeken Yanaç, bu durumun vatandaşları çok mağdur ettiğini belirtti.

"SEBEP HAYVAN YETİŞTİRİCİLİĞİNİN AZALMASIDIR"

Süt fiyatlarındaki artışın peynire de yansıdığını vurgulayan Yanaç, "Geçen seneye göre süt fiyatları neredeyse yüzde 200 zamlandığı için peynir üreticileri de zam yapıyor. Bu durum da piyasada peynir azlığının olduğunu gösteriyor. Sebebi ise hayvan yetiştiriciliğinin giderek azalmasından kaynaklanıyor. Bize gelen peynir fiyatı 120 deniliyor. Buna maliyetlerimizi eklediğimiz zaman ne kadara satabiliriz ki? Devletten isteğimiz hayvan besicilerine biraz daha destek vermeleridir." diye konuştu.

Kasap esnafı Turan Songur ise tarihte ilk kez peynir fiyatının kırmızı et fiyatını geçtiğine şahit olduklarını söyledi.

"SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ KIRMIZI ETİ BÜYÜK ORANDA GEÇTİ"

Mevcut zamlardan en az etkilenen gıdanın kırmızı et olduğunu savunan Songur, "Süt ve süt ürünleri şu anda kırmızı ete yüzde 50 oranla fark atmış durumda. Bu da ilklerden biri oldu. Geçmişe baktığımız zaman bunun daha önce örnekleri olmamıştır. Her zaman kırmızı et fiyatı süt ve süt ürünlerinin önünde olmuştur. Şu anda kuzu etinin fiyatı 120 lira, kemikli dana eti 130 lira, kemiksiz dana eti ise 150 lira civarında satılmaktadır." ifadelerini kullandı.

"BESİCİLERE CİDDİ DESTEK VERİLMELİ"

Besicilerin işlerini bırakma noktasına geldiklerini vurgulayan Songur, son olarak şunları söyledi: “Çünkü girdi maliyetleri getiriyi karşılamıyor. Et fiyatlarının artmaması ve süt ürünlerinde fiyatların düşmesi için devlet geçmişte olduğu gibi bugün de ithal et veya canlı hayvan sevkiyatı yapabilir. Veya besicilere ciddi anlamda destekler sunması lazım."(İLKHA

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *