image

1640: Portekiz, İspanya‘dan bağımsızlığını ilan etti. Yüzyıllar boyunca Portekiz toprakları, ülkenin kültürünü, tarihini, dilini ve etnik yapısını etkileyen ve aralarında Fenikeliler, Yunanlılar, Romalılar, Cermenler ve Endülüs Emevileri‘nin de bulunduğu çeşitli medeniyetlerin geçişine tanık olmuştur.  (Portekiz, İspanya‘dan bağımsızlığını ilan etti)

1925: Locarno (Lokarno) Antlaşması; Fransa, Almanya, İngiltere, İtalya, Polonya, Belçika ve Çekoslovakya arasında İsviçre‘nin Locarno (Lokarno) şehrindeki konferansın ardından Londra‘da imzalandı. Birinci Dünya Savaşı sonrasında Avrupa ülkeleri arasındaki ilişkileri normalleştirmeyi hedefleyen çabaların bir zinciri olan Locarno (Lokarno) Antlaşması Batı Avrupa’daki sınırların değişmezliğini teyid ederken; Doğu Avrupa’daki sınırların revizyona tâbi tutulmasına imkân tanıdı. (Locarno anlaşması imzalandı)

1928: Gazete ve sokak levhalarının Latin harflerle yazılması mecburiyeti kabul edildi. Latin harflerin kabulünün ardından Kur’an harflerinin tümüyle kaldırılıp yasaklanması süreci hızla devam ediyordu. (Gazete ve sokak levhalarının Latin harflerle yazılması mecburiyeti)

1954: Adıyaman il oldu; Başlangıçta merkezi Samsat’ta bulunan bir sancakla Maraş Beylerbeyliği’ne bağlıyken, Tanzimat’tan sonra bir kaza olarak Malatya’ya bağlanmıştır. Cumhuriyetin kuruluşundan 1954 yılına kadar eski idari yapısı korunarak Malatya’ya bağlı kaza konumunda olan Adıyaman, 1 Aralık’ta Malatya’dan ayrılarak müstakil il haline gelmiştir.

2015: AK Parti Genel Başkanı ve Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu’nun başkanlığında kurulan 64’üncü Hükümet, Meclis’ten güvenoyu aldı. (64’üncü Hükümet, Meclis’ten güvenoyu aldı)(HABER MERKEZİ)

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *