image

Bakterilere ve virüslere karşı direncimizi artıracak kış günlerinin vazgeçilmezi, hepimizin mutfağında yer alması gereken şifa deposu bitkileri listeledik. 

Ihlamur

Ihlamur hasta olunduğunda ya da soğuk kış gecelerinde en çok tercih edilen bitki çayları arasındadır. Ihlamur ağacının yaprakları güçlü antioksidanlardan flavonoid içermektedir. Bu nedenle soğuk algınlığı, nezle ve gribal enfeksiyonların tedavisinde etkilidir. Ihlamur çayının buharı burun tıkanıklığını açar, sıcak çayı ise boğaz ağrısına ve öksürüğe iyi gelir. Limon ile tüketildiğinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Stresi azaltıcı etkisi bulunan ıhlamur çayı, sinirleri yatıştırır ve uykuya geçişi kolaylaştırır. Ihlamur çayı, idrar söktürücü olarak da kullanılmaktadır.

Nane Limon

Grip, nezle, soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı etkilidir.  Sindirimi kolaylaştırır. Midenin rahatlamasını sağlar. Aynı zamanda mide bulantısına da iyi gelir.  Mevsimsel alerjilere karşı etkilidir.  Boğaz kuruluğunu giderir. Kuru öksürüğe karşı etkilidir. Kronik ağrıları ve kas ağrılarını azaltır. Kalp çarpıntısına iyi geldiği söylenmektedir. Ağız kokusu ve diş ağrısına karşı etkilidir. C vitamini bakımından zengindir. Antioksidan etkisi vardır.

Kuşburnu

C vitamini deposu olan kuşburnu, yalnızca metabolizma için vazgeçilmez bir bitki değildir. Enfeksiyonlara ve soğuk algınlığına karşı da vücudunuzu korur. İçerisinde bulunan meyve asitlerinin kabızlığa iyi gelmesi sebebiyle oldukça etkilidir. Ayrıca, solunum sistemi için çok faydalı olan ve astıma da iyi gelen kuşburnu, rahatlıkla tercih edeceğiniz bir bitki çayı olacaktır.

ZENCEFİL

 C vitamini bakımından en zengin bitki olan limon ile birleşimi insan sağlığı için tam bir şifa kaynağı oluyor.

Hazımsızlık ve mide şişkinliklerine iyi gelir. Mide bulantısına iyi gelir. Vücut ısısını arttırır. Bu sayede vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Kolesterol düşürücü etkisi vardır. Nefes darlığına iyi gelir. Zencefil limon çayı bağırsakları çalıştırarak aşırı kilo alımını dengeler.

Bitki çayları sahip oldukları tüm faydalara rağmen gün içerisinde 2 fincandan fazla tüketilmemelidir. Ayrıca hamilelik veya emzirme döneminde olan anneler ya da kronik rahatsızlıkları olan hastalar, oluşabilecek komplikasyonlardan kaçınmak için tüketmeden önce mutlaka doktoruna danışmalıdır. (HABER MERKEZİ)

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *