image


Özellikle yeni neslin kitap okumayı önemsemediğini,bunda sosyal medyanın çok büyük etkisinin olduğunu ifade eden Çaplık, budurumun ciddi bir sıkıntı olduğunu vurguladı.

Sosyal medyaya hapsolan gençliğin her geçen gün dahada verimsiz, işlevsiz hale geldiğine dikkat çeken Çaplık, bu olumsuz durumunacilen önüne geçilmesi gerektiğini kaydetti.

Başta Milli Eğitim Bakanlığı olmak üzere tümkurumların, medyanın kitap okuma alışkanlığının kazandırılması için adeta birseferberlik ilan etmesi gerektiğini ifade eden Çaplık, "Eğitim sistemimizilk emri 'oku' olan inancımız doğrultusunda yeniden inşa edilmesigerekir." dedi.

"Az okuyan bir toplumuz"

Yeni neslin kitap okumaya ilişkin ciddi problemininolduğunu belirten Çaplık, "Maalesef az okuyan bir toplumuz. Yeni neslinözellikle kitap okuma noktasındaki isteksizliği karşımızda daha büyük bir sorunolarak durmaktadır. Son istatistikler bize gösteriyor ki, Türkiye'de toplumunkitap okuma oranı diğer dünya ülkelerine göre çok daha alt sıralarda yer almaktadır."diye konuştu.

"Etkenlerden bir tanesi sosyalmedyadır"

İstatistiklere göre Türkiye'nin yılda kitap okumaoranının diğer bütün ülkelerin neredeyse gerisinde yer aldığına dikkat çekenÇaplık, kitap okuma oranlarının düşük olmasının birçok sebebinin olduğunaişaret etti. Çaplık, "Belki de son dönemin en büyük etkenlerden birtanesi, sosyal medyanın olumsuz etkisidir. Zaten okumayan bir toplum olmamızlameşhur olmuştuk, sosyal medya da son dönemde var olan okuma gayretini debüsbütün ortadan kaldırmış bulunmaktadır. Elbette bunun önüne geçmekgerekiyor." dedi.

"Yeni nesil bu anlamda ciddi birsıkıntıyla karşı karşıya"

Eğitim sisteminin kitap okumaya odaklı sürecimerkezine alması gerektiğini vurgulayan Çaplık, şöyle devam etti:

"Hakeza üniversiteler, sivil toplum kuruluşlarıve özellikle medyanın kitap okumanın önemini toplumun merkezine yenidenoturtması gerekiyor. Maalesef üzülerek söylememiz gerekiyor ki, bugündizilerde, medyada, sosyal medyada kitap okumanın hiç önemsenmediğini, hattagündeme dahi getirilmediğini görüyoruz. Bu da toplumun kitaba yönelik bakışaçısını olumsuz yönde etkilemektedir. Özellikle yeni nesil bu anlamda ciddi birsıkıntıyla karşı karşıya bulunmaktadır."

"Kitap okuma gündemin en üstmerkezine alınmalı"

Başta Milli Eğitim Bakanlığı olmak üzere tümkurumların, televizyonların kitap okuma alışkanlığının kazandırılması içinadeta bir seferberlik ilan etmesi gerektiğini kaydeden Çaplık, "Kitapokumayı yeniden toplumun gündeminin en üst merkezine yerleştirmemiz gerekir.Bunun için gayret ve çaba sarf edilmelidir. Zira sosyal medya bir girdap gibigençliğimizi, tüm insanları yutuyor ve işlevsiz bir hale getiriyor."ifadelerini kullandı.

"En önemli referansımızdinimizdir"

Neslin ancak kitap okumayla yeniden ayağakalkabileceğini, toplumun kendi özüne dönebileceğini ifade eden Çaplık, sonolarak şunları söyledi:

"Bu hususta en önemli referansımız ise şüphesizki dinimizdir. Dinimizin ilk emri olan okumanın işlevsiz kalması düşünülemez.İlk emri 'oku' olan dinimizin kitap, Kur'an okuma, toplumu yenidenbilinçlendirme noktasında bize daha büyük sorumluluklar yüklemektedir. Eğitimsistemimiz ilk emri 'oku' olan inancımız doğrultusunda yeniden inşa edilmesigerekir." HABER MERKEZİ

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *