image

Bağışıklığın düştüğü salgın hastalıkların arttığı kış aylarında en önemli ve en çok dikkat edilmesi gereken hususlardan biri sağlıklı beslenme yollarıdır.

Havaların soğumasıyla fiziksel aktivitelerin de azaldığını, bu sebeple kilo artışlarının görüldüğünü belirten uzmanlar, kış aylarında evde geçirilen zamanın daha uzun olduğunu, bunun kilo artışına sebep olduğunu, yeterli ve dengeli beslenmenin sağlığın korunması açısından önem taşıdığını belirtti.

Kış aylarında bağışıklığın düşmesiyle hastalıkların arttığını, bağışıklığı güçlendirecek besinlere ağırlık verilmesi gerektiğini kaydeden uzmanlar, A, C, D ve E vitaminlerinin tüketilmesini önerdi.

"Kış mevsiminde yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanması, sağlığımızın korunması açısından önem taşımaktadır"

Havaların soğumasıyla birlikte fiziksel aktivite de azaldığın söyleyen uzmanlar, "Genellikle yaz aylarında dikkat edilmeye başlanan kilo kontrolü, kış aylarında sekteye uğramaktadır. Günlerin kısa ve gecelerin uzun olması nedeniyle evde geçen zaman daha uzun olmakta ve besinlerin atıştırılması gibi nedenlerden kilo artışı olabilmektedir. Kış mevsiminde yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanması, sağlığımızın korunması açısından önem taşımaktadır. Yaşamın her döneminde önemlidir. Bu yüzden tüm besin gruplarından yeterli ve dengeli olarak almak gerekiyor." ifadelerini kullandı.

"E vitamini vücut direncini artırarak bağışıklığı güçlendirir"

Kış aylarında bağışıklığın düşmesi sebebiyle hastalıklara yakalanma riskinin arttığını dile getiren uzmanlar, "Bağışıklığı güçlendirecek besinlere ağırlık verilmeli. Gün içinde farklı renkte olan sebze ve meyvelerden oluşan bir beslenme planı oluşturulmalı.  A ve C vitamininden zengin havuç, brokoli, lahana, karnabahar gibi sebzelerin yanında C vitamini yönünden zengin portakal, nar, mandalina, kivi gibi besinlerin tüketimi önemlidir. E vitamininden olan zengin besinler de bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde önemlidir. Soğuk algınlığı gibi enfeksiyonlarda vücut direncini artırarak bağışıklığı güçlendirir. Yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller, yağlı tohumlar ve kuru yemişler E vitamini açısından zengindir." dedi.

"Yaz aylarında özellikle güneş ışığından bolca faydalanmak gerekir"

Kemik sağılığı açısından D vitamininin çok önemli olduğunu kaydeden uzmanlar, "D vitamini güneş ışınlarıyla deri tarafından üretilen bir vitamindir ve besinlerde çok fazla bulunmaz. Yaz aylarında özellikle güneş ışığından bolca faydalanmak gerekir. Kış aylarında güneşli günlerin azalmasıyla vücutta D vitamini seviyesi düşüyor. Bu yüzden kış aylarında D vitamini takviyelerinden faydalanmakta fayda vardır." şeklinde konuştu.

 Vücut ısısını dengede tutabilmek için bol sıvı tüketilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, "Bu yüzden her gün mutlaka 2-3 litre su tüketilmelidir. Kış aylarında susuzluk hissi pek olmadığından su içimini kolaylaştırmak için içine limon dilimlenebilir ve böylelikle C vitamini içeriğini de artırarak bağışıklığı güçlendirir." dedi.

"Sindirim sorunları ve bağışıklığın güçlendirilmesi için prebiyotik besinlerle beslenmek gerekir"

Havaların soğumasıyla hareketsizliğin arttığını bunun da bağırsaklarda sorun yarattığını ifade eden uzmanlar, "Kabızlığın artması ile sindirim sorunlarının yaşanabilir.  Mümkün olduğunca posalı gıdalarla beslenmek önemli. Ayrıca sindirim sorunları ve bağışıklığın güçlendirilmesi için prebiyotik besinlerle beslenmek gerekir. Yeterince alınamıyorsa probiyotik takviyesi yapılabilir. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için tüketilmesi gereken gıdalar için ise 'Omega 3 yağ asidi açısından zengin olan balık tüketimi, haftada 2 kez önerilmektedir. Çok iyi bir protein kaynağıdır ve bağışıklık için gerekli olan yağ asitleri açısından zengindir. Kırmızı et ve yumurta gibi hayvansal besinler protein, demir ve çinkonun, balık ise selenyumun iyi birer kaynağıdır." ifadelerini kullandı.

Kış aylarında vücut ağırlığı kontrolünün de oldukça önemli olduğunun altını çizen uzmanlar, "Kilo kontrolünün sağlanmasında karbonhidrat ihtiyacı; basit karbonhidrat ve şeker tüketimi yerine tahıllı ekmek, kepekli makarna, bulgur gibi kompleks karbonhidratlardan karşılanmalıdır. " diyerek uyarılarda bulundu. (İLKHA)


0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *