image

 

Moderatörlüğünü Kenan Çaplık'ın yaptığı günün birinci ve son oturumunda üçüncü konuşmacı olarak söz alan Batman Eğitimciler Cemiyeti Başkanı Mehmet Emin Sütçü, "Namazın Beş Vakte Tahsisinin Önemi" konulu konuşma yaptı.

 

 

Namazın Allah’a karşı bir şükür ibadeti olduğunu belirten Sütçü, insanın yaradılış gayesinin tüm ibadetleri içerisinde barındıran ve önemli bir eylem olan namazı kılmak olduğunu söyledi.

 

Namaz ibadetinin Hazreti Adem ile başladığına işaret eden Sütçü, 5 vakit namazın ise Peygamberimizle Miraç’ta Allah tarafından tüm Müslümanlara hediye edildiğini anımsattı.

 

Her bir namaz vaktinin büyük bir inkılaptan haber verdiğini vurgulayan Sütçü, örneklerle namazın önemine dikkat çekti.

 

 

"Yaradılış gayemiz namaz kılmaktır"

 

Namazın insanı her türlü kötülüklerden alıkoyduğunu belirten Sütçü, "Namaz, insanın kendisini saran gafletten ve tüm dünyalıkların güzelliklerinden kendisini sıyırarak Hakk’ın dergahında el bağlayıp O’na şükretmesidir. Namaz, cenabı hakkı tazim, tesbih ve şükürdür. Yaradılış gayemiz namaz kılmaktır. Çünkü Allah, ‘Ben insanları ve cinleri ancak bana ibadet etsinler diye yarattım’ buyurmuş ve alimlerimiz bu ibadetten maksadın marifet olduğunu yani O’nu bilmek olduğunu söylemişler. Madem Allah’ı tanımanın ve bilmenin göstergesi, kanıtı ve neticesi budur ve bu neticeler namazda toplanmışsa o zaman rahatlıkla yaradılış gayemiz namazdır, Allah’ın nimetlerine şükretmektir diyebiliriz." dedi.

 

 

"Namaz bir eza, külfet, zahmet değil, büyük bir hediye, armağandır"

 

Namazın bütün ibadetlerin özeti olduğunu söyleyen Sütçü, "İlk yaradılıştan itibaren namaz ibadeti var. Namaz, Hazreti Adem ile başladı. Belki vakitleri ve rekatları farklıydı. Ama beş vakit namaz bizlere Peygamber Efendimizin Miracında hediye edildi. Namaz bir eza, külfet, zahmet değil, büyük bir hediye, armağandır. İnsan alemin özüdür. Fatiha’da Kur’an’ın özü, özetidir. Kur’an ne mesaj veriyorsa bunların hepsi Fatiha’da mevcuttur. Kur’an’ın mesajı 4 esas üzerinedir. Tevhid, nübüvvet, haşır, ibadet ve adalet… Namaz da bütün ibadetlerin özüdür, özetidir. Gün içerisindeki her bir namaz vakti büyük inkılaplardan haber veriyor." diye konuştu. (İLKHA)

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *