image



Diyanet-Sen Batman Şube Başkanı Ahmet Cihan, 1-7 Ekim tarihleri arasında kutlanan "Camiler ve Din Görevlileri" haftası münasebetiyle yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamasında İslam’da cami ve caminin önemine değinen Cihan, İslam dininin evrensel bir din olarak Müslümanların bir arada, birlik içinde yaşamalarını sağlayan bir anlayış ortaya koyduğunu söyledi.

İslam dininin bu anlayışının yeryüzünde hayatta geçilmesinin camilerle olduğunu vurgulayan Cihan, camilerin bu mimarisi ve fonksiyonlarıyla insanlara kendi mesajlarını yansıtması bakımından önem arz ettiğini ifade etti.

Camilerin insanları sadece bedenen birleştiren yerler değil, aynı zamanda ruhları birleştiren, maneviyatı sağlamlaştıran, birlik ve beraberliğe katkı sağlayan mekânlar olduğuna işaret eden Cihan, şunları söyledi: “Aynı safta omuz omuza bir araya gelen Müslümanlar, kendilerinde bulunan sıfatları bir tarafa bırakarak aynı Rabbe yönelmek, aynı kıbleye doğru bir duruş sergilemek üzere camide bir araya gelirler. İslam dininde hayatı bir öneme sahip olan camilerimiz Müslümanlar için sadece bir ibadet yeri değil, aynı zamanda adli davaların bakıldığı, savaş kararlarının alındığı, millet meclisi, parlamento ve eğitim-öğretimin yapıldığı mekânlar olup Müslümanların kalbi olmuştur.

“CAMİLER EN BÜYÜK KÜLTÜR MİRASIMIZDIR”

Her dönemde İslam ümmetinin cami yapımına gereken önemi verdiğine dikkat çeken Cihan, “Camiler tevhidin merkezi, günde beş vakit minaresinde kurtuluşa çağrının yapıldığı ve İslam’ın sembolü olan minareleri ile Müslümanların güven kaynakları olan kutsal mekânlarıdır. Camiler, Resulullah’ın yolunda giden müminlerin bizlere bıraktıkları en büyük kültür mirasımızdır. Camiler, İslam coğrafyasının ayrılmaz bir parçası, İslam dininin şiarı ve İslam beldelerin simgesidir.” dedi. 

“CAMİLERE VERİLEN DEĞER, İSLAM’A VERİLEN ÖNEMLE EŞ DEĞERDİR”

Camilerin yeryüzünün en kutsal mekânları ve Allah tarafından en sevimli yerler olarak bildirildiğinin altını çizen Cihan, şöyle devam etti: “Kâbe-i muazzamanın birer şubesi olan camiler Müslümanların vazgeçilmezlerindendir. Camiler Allah’ın evi olarak adlandırılmıştır. Camiler, sosyal sorunların, çözümlerinin istişare edildiği yerlerdir. Camilere verilen değer, İslam’a verilen önemle eş değerdir. Camiler bir Sosyal denge kurumudurlar. Camiler kendisine koşan bütün insanları aynı derecede karşılamıştır. Sınıf, renk, dil, ırk, mezhep, memur, işçi ile işveren, ast ile üst ayırımı yapmadan ümmet şuuru ile evrensel bir çizgide muamele görür. Camiye gelen herkes eşittir.”

“CAMİ TEVEKKÜLDÜR, MEDENİYETTİR, GÜNAHLARDAN ARINMAKTIR”

Camilerin ilim, iman, ihlas, namaz, tesettür, emr-i maruf, nehy-i münkerin tebliğ edildiği mekânlar olduğunu belirten Cihan, “Bu devir imanı kurtarma çağrıdır. Asrımızda, İslam âlemine İslam fıkhı, suffa mescidi, İslam basını, İslam akademisi, İslam adaleti ve diğer İslami müesseseler lazımdır. Şuurlu cemaatler gereklidir. Camiler İslam toplumunun temel taşlarıdır. Camiler ilim ve irfan mekteplerimiz, Kur’an ve iman medreselerimizdirler. Cami tevekküldür, medeniyettir, günahlardan arınmaktır.” diye konuştu. M. ŞERİF DURMAZ

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *