image

İnsanlığın büyük ve zorlu imtihanlarından biri de ölçü vetartı olmuştur. Bazı kavimlerin kendilerine uyarıcı olarak bir peygamberingelmesine ve helak olup tarih sahnesine kötü bir seda bırakmasına sebepolmuştur.

Allah (Celle Celaluhu) insanların, geçmiş kavimlerin uğramışolduğu akıbete tekrardan uğramaması için ayetlerle uyarılarda bulunurkenpeygamber varisleri olan alimler de Müslümanlara Allah'ın (Celle Celaluhu)ayetleriyle nasihat edip hatırlatmalarda bulunuyor.

Yaptığı açıklamada ölçüyü konu alan "Ölçü ve tartıyıtam ve doğru yapınız, insanların eşyalarını eksik vermeyiniz, yeryüzündedirlik-düzen sağlandıktan sonra orada bozgunculuk çıkarmayınız. Eğer müminkimseler iseniz, sizin için hayırlı olan tutum budur." (Araf: 85) ayetinihatırlatan Batman’ın ve Bölgenin tanına alimlerinden Molla MuhammedBilgin; Mutaffifin Süresi'nin ilk ayetleriyle hile yapanların, hesabınıinsanların diriltilecekleri gün vereceğini söyledi.

Tartıda en çok hileyi yapanların Hazreti Şuayb'ın(Aleyhisselam) kavmi olduğunu ve buna rağmen o yanlışlarından vazgeçmediğinibelirten Bilgin, o kavmin bu sebeple helak olduğunu dile getirdi.

Allah'ın (Celle Celaluhu) yasaklamış olmasına rağmeninsanların bu tür haramlara bulaşması durumunda karşılığını ahirette göreceğinisöyleyen Bilgin, Allah'ın şehidlere bile kul hakkını affetmediğini belirtti.

ÖLÇÜ VE TARTIDA HİLE YAPANLAR HESABINI DİRİLTİLECEKLERİBÜYÜK GÜNDE VERECEKLER

Molla Bilgin, "Tarttığınız ölçtüğünüz her ne ise satarkenalırken doğruluk ile uygulayın zarar etmeyin ve ettirmeyiniz. Kendisine satınalırken ölçer biçer tam yapar. Ama başkasına kendisi satarken eksik ölçer vesatar. Allah-u Teâlâ'nın (Celle Celaluhu) Mutaffifin suresinde buyurduğu gibi;onlar ki kendilerine ölçtükleri zaman tam tartıyor ve ölçüyorlar ama kendileribaşkasına satarken eksik ölçüp tartıyorlar. Böyle yapanlar için tehdit nedir.Ayet-i kerimede; onlar inanmıyorlar mı? Büyük bir günde diriltilecekler. Bütünbu yaptıklarının hesabını vereceklerine inanmıyorlar mı yoksa. Ölçü ve tartıdahile, bu kötü ahlak sadece ümmeti Muhammed için olmamıştır." dedi.

 "ÖLÇÜ VE TARTIDA HİLE YAPANLAR AÇIKÇA HIRSIZLIKYAPIYOR, HIYANET EDİYOR"

Her gün pazar ve marketlerde şikâyetler duyduğunu belirtenBilgin, "Tartıda en çok hile yapan kavim Hazreti Şuayb'ın (Aleyhisselam)kavmi olmuştur. Bu kavim, Allah'ın Kuran-ı Kerim'de bu cürmü en çok işleyen vebu sebepten dolayı helak edildiklerini bildirdiği bir kavimdir. Hazreti Şuaybkavmine insanlara sattığınız zaman ölçü ve tartılarınızı doğrulukla yapınız.İnsanların eşyalarında eksiklik yapmayınız. Ama bütün bu ilahi ve peygamberinuyarısına rağmen bu cürmü işlediklerinden dolayı Allah onları helak etmiştir.Biz de bu hile karşısında hassas olmamız ve o duruma düşmememiz içinuyarılmışız. Ölçü ve tartıda hile yapanlar açıkça hırsızlık yapıyor, hıyanetediyor. Bu, başkasının malını haksız yere götürmektir. Bazı âlimler bu kötüahlakı büyük günahlardan saymıştır." diye belirtti. HABER MERKEZİ

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *