image

Konuyla ilgili Müslümanlara çağrıda bulunan İTTİHAD'ÜL ULEMA Üyesi Molla Sahap Korkutata yaptığı açıklamada, ölçü ve tartının İslam'da yerinin çok büyüktür olduğunu vurguladı.

Ticarete hile karışıldığında Allah'ın o malda hayır ve bereket bırakmayacağını söyleyen Allah'ın (Celle Celaluhu) Hazreti Şuayb'ı (Aleyhisselam) ölçü ve tartıda hile yapan kavme gönderdiğini, onun ve bazı kavimlerin ölçüde hile yaptığı için helak olduğunu belirtti.
Bugün yeryüzünde var olan huzursuzluk ortamının zenginlerin insafsızlığından kaynaklandığını dile getiren Korkutata, Allah'ın kalbinde veya vücudunda haram olan bir insana hikmet vermeyeceğini söyledi.
Çocuklarına haram lokma yedirenlerin çocuklarının marifetsiz ve topluma da kendilerine de faydasız insanlar olacağını belirten Korkutata; helalin olduğu yerde bereket olduğunu, helal kazanç elde eden birinin nefsini yendiğini ve büyük bir mücahit olduğunu ifade etti.
"Hileli ticaretteki mal helak olur ve bereket kalmaz"
Mutaffifin suresinin başında yer alan, 'Ölçüde ve tartıda hile yapanların vay haline! Onlar insanlardan (bir şey) ölçüp aldıkları zaman, tam ölçerler. Fakat kendileri onlara bir şey ölçüp yahut tartıp verdikleri zaman eksik ölçüp tartarlar. (Mutaffifin 1-3)' ayetlerini hatırlatan Korkutata," Sürenin hemen başında Allah helakı vadediyor. Tüccarlar Allah'ın kullarına hile yapınca, noksan satınca veyahut ağır alınca Yüce Allah o malda hayır ve bereket bırakmaz, o mal helak olur ve kişi kendine yazık etmiş olur. O kişi bir gün vay halimize, yazıklar olsun bize diyecek." dedi.
"Yüce Allah, ölçü ve tartı konusunda peygamberler göndermiştir"
İnsanlara zulmedip sadece kendi ceplerini düşünenlerin helak olduğunu belirten Korkutata, "Ölçü ve tartıda hile öyle mühim bir olaydır ki bazı asırlarda yüce Allah bazı kavimlere sadece ölçü ve tartı konusunda peygamberler göndermiştir. Örneğin Hazreti Şuayb'ın (Aleyhisselam) görevi oydu ki onun döneminde zalimler tarafından hilebazlık yapılıp insanların ticaretine dokunuluyordu. Yüce Allah Hazreti Şuayb'ı (Aleyhisselam) bu konuda gönderdi. Onun da kavmi dahil bazı kavimler ölçü ve tartıda hile yapıp insanlara zulmettiklerinden, sadece kendi ceplerini düşündüklerinden dolayı helak olmuştur. Tufan kendilerine gelmiştir ve o tufanla yerle bir olmuşlardır. Bundan dolayı Allah'ın mutlak haram kıldığı bir konudur." ifadelerine kullandı.
"Allah kalbinde veya vücudunda haram olan bir insana hikmet vermez"
"Ve bugün yeryüzündeki zenginlerin insafsızlığı yüzünden şu anda dünyada huzur yoktur. Kazanılan haram kazancın vebali olarak, çocuklarını bereketsiz yaparlar. Onlara haram yediriyorlar." diyen Korkutata şunları kaydetti:
Allah Resulü (Sallallahu Aleyhi Vesellem) diyor, 'O gıda ki vücuda girip vücutta et beslenirse o et cehennem ateşine daha layıktır.' buyurmuştur. Birincisi bu, ikinci olarak çocuklarına haram yediren kişi onların hikmetsiz olmasına sebep oluyor. Çünkü Allah (Celle Celaluhu) kalbinde veya vücudunda haram olan bir insana hikmet vermez. Allah Kur'an'da Bakara Süresi'nin 269'uncu ayetinde, 'Kime hikmet verilmişse ona çok hayırlı bir şey verilmiş demektir. Bunu ancak akıl sahipleri düşünüp anlayabilirler.' buyurmuştur. Allah hikmetli kişilere çok hayırlar verilmiştir. Çocuklarına haram yedirenler çocuklarını marifetsiz yaparlar, onların yarın ne kendilerine ne anne babalarına ve ne de topluma faydaları olmaz. O çocukların beslenmesi haramdan olduğu için çocuklarını ateş ehli yaparlar.
"Helal neredeyse mutlaka bereket oradadır"
Helal kazancın önemine de değinen Korkutata, "Helal neredeyse mutlaka bereket ordadır. Madem bu dünya bir imtihan yeridir ve bu imtihanda nerede olursa olsun helal kazanç sağlayan bir insan, arzularını ve nefsi isteklerini yenip onlara karşı mücadele ediyor ve helal kazanıp helal ile çocuklarını yediriyorsa o insan cihad etmiştir, nefsini yenmiştir ve büyük bir mücahittir." şeklinde konuştu. (İLKHA)

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *