image

Sektör ziyaretlerine devam eden Merkez İlçe Başkanı Durmaz ve yönetim kurulu üyeleri, kent merkezinde Meydan mahallesinde matbaacıların bulunduğu sokakta esnaf ziyaretinde bulundu.

Ziyaret ettiği matbaacı esnafının sorun ve sıkıntılarını dinleyen HÜDA PAR heyeti, sektör işletmecilerinin artan giderlerden dolayı ödemelerini yapmakta zorlandığına dikkat çekti.

HÜDA PAR’ın kendilerini ziyaret etmesine sevindiklerini belirten matbaacılar, enerji fiyatları, kâğıt fiyatları ve hammadde fiyatlarıyla ilgili önlemler alınmasını talep etti.

“HER AY KATLANAN GİDERLER MATBAACI ESNAFINI ZORLUYOR”

Ziyaretler sonrasında matbaacıların sorunlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Merkez İlçe Başkanı Durmaz, “Teşkilat üyelerimizle sektör ziyaretleri kapsamında Batman’da Meydan mahallesinde Matbaacılar Sokağı olarak bilinen sokakta matbaacı esnafını ziyaret ettik. Ziyaret ettiğimiz matbaacıların çalışma ortamlarını, atölyelerini, atık depolarını gezdik, sektör sorunlarına dair hem matbaa işletmecileri hem de çalışanlarla hasbihal ettik. Ham maddede ve kâğıt fiyatlarındaki zamlar, kabarık gelen elektrik faturaları, kira ve vergiler, SGK ve stopaj ödemeleri ve her ay yapılan sabit giderler, matbaacı esnafını zorluyor. İşleri eskisi gibi değil, gelirler tam istenilen gibi giderleri karşılamıyor.” şeklinde konuştu.

“MATBAA SEKTÖRÜ ZOR BİR SÜREÇTEN GEÇİYOR”

Sürecin matbaacılar açısından zor olduğunu söyleyen Durmaz, “Artan giderlerden dolayı matbaa sektörü zor bir süreçten geçiyor. Özellikle de maliyetlerde yaşanan artışlar nedeniyle iş yapamaz hale gelmişlerdir. Matbaacılar, kâğıt fiyatındaki artışın sektörü bitirme noktasına getirmesinden endişe ediyor. Maliyetlerin yüksek olması tabî olarak fiyata yansıyor. Matbaalarda iş yaptıran firmaların da maliyetlerdeki artış nedeniyle promosyon veya reklam gideri olarak ayırdıkları bütçeyi yüzde 10’a kadar düşürmüş olmaları, matbaacı sektörünün işlerinin azalmasına sebep olmuştur.” dedi.

“MATBAACILAR FİYATLARLA İLGİLİ ÖNLEMLER ALINMASINI TALEP EDİYOR”

Elektrik faturalarının cep yaktığının altını çizen Durmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü:  “Matbaa sektörünün temel gideri enerjidir. Enerji maliyeti matbaa sektörü için düşürülmesi gerekiyor. Bunun için alternatif çözümler üretilmelidir. Örneğin bu ziyaretlerimizde görüştüğümüz bir matbaa işletmecisi bu ay gelen elektrik faturasının 42 bin olduğunu ifade etti. Sadece elektrik faturası bu kadarsa varın siz toplam gideri düşünün. Başka bir matbaa işletmecisi ise 3 ay önce gelen elektrik faturalarının 3 bin olduğunu bu ay ise faturanın 11 bin geldiğini söyledi. Matbaacı esnafı, enerji fiyatları, kâğıt fiyatları ve hammadde fiyatlarıyla ilgili önlemler alınmasını talep etmektedirler. Bu talepler yerine gelirse matbaa piyasasında bir nebze de olsa canlanma olacaktır.”

“YENİ TEKNOLOJİLER KULLANILARAK MÜŞTERİNİN İLGİSİ ÇEKİLMELİDİR”

Matbaacıların yeni ve teknolojik yöntemler kullanarak müşterinin dikkatini çekmesi gerektiğini dile getiren Durmaz, son olarak şunları söyledi:  “Dijitalleşme ile birlikte sektörde daha önce saatlerce sürerek yapılan bazı işler şuanda bilgisayar teknolojisiyle çok kısa süre içerisinde bitiriliyor. Teknolojinin gelişimiyle matbaacıların bazı işlerinde rahatlama olmuştur. Ancak görüştüğümüz matbaacıların söylediklerinde de anlaşıldığı üzere, matbaacıların çoğu henüz teknolojiye ve dijitalleşmeye tam anlamıyla ayak uydurmuş değil. Gelişmeler göz önünde bulundurularak matbaacı esnafının mutlaka teknolojiye ayak uydurmaları ve yeni teknolojilere yatırım yaparak kendilerini geliştirmeleri gerekir. Yeni teknolojiler kullanılarak müşterinin ilgi ve dikkatini çekmeleri lazımdır.” EKREM GÜLŞEN

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *