image

Aylık olarak okuyucusuyla buluşan ve yazar kadrosunda sadece genç yazarların olduğu gençlik dergisi Söz ve Kalem dergisi, eylül ayında dosya konusunda; iyi insan olarak kalabilmenin yolu iyi insanlarla birlikte olabilmektir vurgusuyla okuyucusuyla buluştu.

"İyi insanların arasında olmak, iyi arkadaş ve dostlara sahip olmak kalbin, yani imanın muhafazası için zaruridir"

Allah'ın insanlara vermiş olduğu nimetlerin ayetin deyimi ile ağaçlar kalem, denizler de mürekkep olsa saymakla ve yazmakla bitirilemeyeceğine değinilen dergide, "Ancak bize verilen nimetler içinde bazı nimetler vardır ki dünyamızı güzelleştirdiği gibi ahiretimizi de mamur edecek kadar kıymetli ve güzeldir. Bu nimetlerin en başında elbette iman nimeti vardır ki bu durum tartışılmazdır. Verilen nimetler arasında birinci sıraya yerleştirilen imandan sonra ne geldiği ile alakalı bir malumat yoktur, zira her nimetin kendine göre bir ehemmiyet ve önemi vardır ki bu kişiden kişiye değişkenlik arz edebiliyor. İyi insanlarla, salih insanlarla birlikte olmak dünya nimetleri içinde en güzel nimetlerdendir dersek yanılmış olmayız herhalde. İyi insanlar, dünyayı güzelleştirip yaşanır kıldıkları gibi kendisiyle arkadaşlık ettiği kişilerin de hayatını güzelleştirirler. İyi insan olarak kalabilmenin yolu iyi insanlarla birlikte olabilmektir. Allah’ın elçisi olan, insanlar arasında seçilmiş en iyiler olan peygamberler bile Allah'a, 'Beni salihlerin (iyi insanların) arasına kat' diye dua etmişlerdir. Zira iyi insanların arasında olmak, iyi arkadaş ve dostlara sahip olmak kalbin yani imanın muhafazası için zaruridir." denildi.

Kalbin çevreden gelen telkinlere uyma temayülünde olduğu belirtilen yazıda, "Kalp içinde bulunduğu çevrenin rengine ve ahengine kapılır, bu tesireler neticesinde kalpte menfi veya müspet haller kök salar. Bu hakikat göz önünde bulundurulduğunda kalpteki iman nurunu korumak ve manevi terakki için iyi insanlarla, Allah'ın salih kulları ile birlikte olmak, onların tesir dairesi içinde yaşamak bir zaruret olmaktadır. Peygamber efendimizin (Sallallahu Aleyhi Vesellem) 'Kişi arkadaşının dini üzerinedir.' hadisi insanın çevresinin onu ne derece etkileyebileceği hakikatini izah etme açısından mühimdir. Zevklerin, hazların ve arzuların ilah edildiği bir çağda; bizi arzularımıza kul edecek arkadaşlar değil, bu kötü akıma rağmen 'Abdullah' olarak kalabilmemizi sağlayacak arkadaşlar edinmek hayati önem taşımaktadır." ifadelerine yer verildi.

Dergide kimler ne yazdı?

Arkadaşlığın ve iyilerle birlikte olmanın ehemmiyetinin konu edindiği dergide bu ay; "Ahmet Çalışkan 'Dost İyileştirir', Ahmet Karaduman 'Keşke Onu Dost Edinmeseydim', Yusuf Yetiş 'İnsana, Moderniteye ve Öze Dair' yazıları ile dosya konusunu ele alırken; sağlık sayfasında Muhammed Zeki Aygur 'Zoonotik (Bulaşıcı) Hastalıklar Serisi – Botilismus' yazısıyla Pratik Hukuk sayfasında Muhammed Yusuf Oktuay 'İşçi Hakları' başlıklı yazısını kaleme aldı. Meryem Varol 'Çay' öyküsüyle, Muhammed Kaya ise 'Gümüş Saplı Bıçak' başlıklı denemesi okuyucunun karşısına çıktı.

Analiz, gezi yazısı, kütüphaneden notlar, bilim ve teknolojiye dair önemli yazıların yer aldığı Söz ve Kalem dergisi, matbu olarak okuyucuyla buluşmanın yanı sıra, dileyen okuyucular derginin dijital haline de ulaşabiliyor. HABER MERKEZİ

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *