image

İslam tarihinde birçok önemli olayın içerisinde vuku bulduğu Aşura (10 Muharrem) gününde oruç tutmak, farz oruçlarından sonra en çok sevabın kazanıldığı oruçlardandır.

Peygamber Efendimizin (Sallalahu Aleyhi Vesellem) Medine'ye hicret ettikten sonra Yahudilerin Aşura günü Hazreti Musa Aleyhisselamın, Firavundan kurtulduğu gün vesilesiyle oruç tuttuklarını görür. Peygamber efendimiz Hazreti Musa'ya Yahudilerden daha yakın olduğunu dolayısıyla muhalefet etmek kaydıyla bu ayda oruç tutulmasını tavsiye etmiştir.

"Aşura gününde birçok önemli, tarihi olay meydana gelmiştir"

Hicri yılbaşı olan ve aynı zamanda birçok tarihi vakanın içerisinde cereyan ettiği Aşura gününü içerisinde barındıran muharrem ayı ile ilgili İLKHA muhabirine konuşan Araştırmacı-Yazar Cemal Çınar, "Muharrem ayı İslam hukukunda da haram aylardan biridir. İçerisinde müşriklerin bile savaş yapmadığı 4 aydan birisidir. Muharrem ayı tarihin seyri içerisinde çok önemli olaylara tanıklık etmiştir. Hazreti Âdem (Aleyhisselam) bu ay içerisinde yaratıldığı ve konulduğu, Arafat'ta yine muharrem ay içerisinde Cuma günü bir araya geldikleri, Hazreti İbrahim'in (Aleyhisselam) aşura günü ateşten kurtulduğu, Hazreti Musa yine aynı gün denizden kurtulduğu, Hazreti Yusuf'un aşura günü zindandan çıktığı rivayet edilir. Dolayısıyla Hazreti Muhammed (Sallalahu Aleyhi Vesellem) zamanına gelinceye kadar böyle bir tarihi gerçeği var." dedi.

"İbadetlerde de Yahudilere muhalefet edilmeli"

Çınar, "Peygamber Efendimiz zamanında sahabeler, 'Ya Resulullah! Yahudiler Muharrem ayının 10'uncu gününde yani Aşurada oruç tutuyorlar. Biz ne yapalım?' diye soruyorlar. Peygamber Efendimiz de 'Biz Hazreti Musa'ya onlardan daha yakınız. O zaman siz de 9-10, 10-11 veya 9-10 ve 11'inci günlerde oruç tutun' diye buyurmuştur. Burada ibadetlerde bile Yahudilere muhalefet edilmesi gerektiği sonucu çıkıyor." diye konuştu.

"Ümmet şehadet ile dirilmiştir"

Muharrem ayında, Aşura gününde gerçekleşen en önemli olaylardan birisi de Hazreti Hüseyin'in kerbelada şehid edilmesi olduğunu hatırlatan Çınar, "Kerbela faciasından önceki Aşura günleri genellikle zafer ve kurtuluş günleriyken niçin Müslümanlarınki böyle bir sonuçla neticelendi. Çünkü ne zamanki Müslümanlar şehadeti göze alarak hizmet ederse ümmet dirilir. Ne zaman da şehadeti bırakırsa diğer tarihi vakalar gibi insan kendi gerçeklerinden mahrum kalabilir. Dolayısıyla aşura orucu sünnettir. Peygamber Efendimiz bu ayda oruç tutulmasını tavsiye ettiği için bu ayın ibadi bir boyutu da vardır." şeklinde konuştu. (İLKHA)

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *