image

Cüzi bir yevmiyeye rağmen hava sıcaklığının 40 dereceyi bulduğu Batman’da güneş altında saatlerce çalışan işçiler, işlerini aksatmadan sürdürüyor.

İnşaatlarda bunaltıcı sıcaklar altında ekmek parası için ter döken işçiler, sabahın erken saatlerinden akşam saatlerine kadar yoğun bir mesai harcıyor. İnşaat işçiler, mesleğin zorluğunu ve yaşadıkları sorunları İLKHA muhabirine anlattı.

26 yıldır inşaatlarda kalıpçı olarak çalışan Mehmet Sait Ekin, yaptığı açıklamada, 40 derece sıcağın altında çalıştıklarını söyledi.

“BU ŞARTLARDA ZOR GEÇİNİYORUZ”

Çoğu zaman sıcakların kendilerini bunalttığını belirten Ekin, “Eskiden daha çok işi vardı. Artık yevmiyeler az olduğu için bu hem bizi hem de taşeronları kurtarmıyor. 4 çocuğum var. Bu şartlarda zor geçiniyoruz. Son zamanlarda her şeyde yaşanan fiyat artışı gibi yevmiyelerimizin de yükselmesi gerekiyor. Şu anda 200-250 lira olan yevmiyeler 350-400 lira olması gerekiyor.” dedi.

“İNŞAAT İŞÇİLERİ HAK ETTİKLERİNİ KAZANAMIYOR”

Yaklaşık 30 yıldır inşaatlarda çalışan bir diğer kalıpçı ustası Mehmet Ceylan, daha önce inşaatlarda aldığı parayla rahatlıkla geçimini sağladıklarını ifade etti.

Şu anda ise geçimlerini sağlayamadıklarını vurgulayan Ceylan, “Pahalılık çoktur. Yevmiye düşük ve her şeyin fiyatı yükseldi. Bu güneşin altında çalışan inşaat işçileri hak ettiklerini kazanamıyorlar. Artık gençler de inşaatlarda çalışmak istemiyor. Sebebi ise hem zor olması hem de yevmiyenin az olmasıdır. Böyle olunca gençlerde ne yapacağını bilemiyorlar.” diye konuştu.

“ESKİ YEVMİYEYLE ÇOCUKLARIMI NE OKUTABİLİR NE DE ONLARA BAKABİLİRDİM”

İnşaat işinden gelen yevmiyeden başka hiçbir gelirinin olmadığını dile getiren Ceylan şöyle devam etti:

“7 çocuğum var ve sadece bu işte kazandıklarımla geçiniyorum. Şu anda çocuklarım biraz büyüdüler. Eğer şimdiki yevmiyeler eskisi gibi olsaydı hem çocuklarıma bakamazdım hem de okutamazdım. Bu pahalılık nereye kadar gidecek? Yetkililerden isteğimiz bu pahalılığın önüne geçmeleridir.”

“ÇALIŞMAZSAK BİZE EKMEK YOK”

Her şartta çalışmaya mecbur olduklarını vurgulayan inşaat işçisi Mesut Gezer ise “Hava sıcak olsa da çalışmaya mecburuz. Çalışmazsak bize ekmek yok. 13 yıldır inşaatlarda çalışıyorum. Eskisi gibi iş yok. 6 çocuğum var. Allah bize yardım ediyor. Kirada oturuyorum, çocuklarım okula gidiyor, yevmiyeler kurtarmıyor. Allah herkesin yardımcısı olsun.” ifadelerini kullandı.(İLKHA)

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *