image

Üniversiteye geçiş sınavının, birçok öğrencinin ailesiyle beraber heyecanla beklediği bir sınav olduğunu söyleyen Uzman Psikolog Sadık Sun, hiçbir zaman sınavın her şeyin sonu veya başlangıcı olacağına dair bir kanı kesinlikle olmaması gerektiğini belirtti.

Sınavdan geçememiş veya başarısız olmuş birçok öğrencinin ileriki hayatında başarılı olabileceğini ya da tam tersi sınavdan başarılı olmasına rağmen ileriki hayatında başarısız olabileceğini söyleyen Sun, sınavın kendisi bir kıstas değil, bunu her zaman kendileri için bilmeleri gerektiğini ifade etti.

Sınavdan iyi veya kötü alınmasının öğrencinin geleceğini garanti altına alınacağı anlamına gelmediğinin altını çizen Sun, "Bu açıdan ailelerin de bu bilinçle olması ve sınavı hayat meselesi olarak görmemesi gerekiyor. Öğrenci girmiş olduğu sınavda kendisini yıpratacak hal ve hareketler sergilerse bu öğrenci daha sonraki yıllarda gireceği başka sınavlarda da enerjisini biraz düşürmüş olacağı için diğer sınavlara daha kötü bir şekilde girme ihtimali var. Yıpranmış bir vücutla, ruh haliyle başka gireceği sınavlar da maalesef başarısız olma ihtimali çok yüksektir. İmtihan olacağı tek sınavın bu olmadığının bilincinde olması lazım." şeklinde konuştu.

Sınav sonucu açıklanana kadar ebeveynlerin herhangi bir şekilde çocuğa baskı yapmamaları ve onlarla kaliteli vakit geçirme yön ve yöntemlerini araştırmaları gerektiğini dile getiren Sun, "Sınavın kendisi ailenin öğrenciyle irtibatını kesen bir süreçtir. Çocuk daha çok odasında ders çalışarak ailesinden kopuk bir şekilde yaşantısını sürdürdüğü için sınavdan sonra aile, bunun telafisini yapacak hal ve hareketler ve piknik gibi aktiviteler düzenlemeli." dedi. İLKHA

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *