image

Son yıllarda çocuklarda kontrolsüz bir şekilde sanalkullanımında büyük bir artışın yaşandığına dikkat çeken Psikolog Atalay, bununzamanla şiddet içerikli eylemler oluşturduğuna, çocukların insanlarlailişkilerini olumsuz yönde etkilediğine işaret etti.

Her geçen gün tehlikeli bir sürece doğru gidildiğinivurgulayan Atalay, bu konuda ebeveynlere çok önemli görevlerin düştüğünü ifadeetti. Ebeveynlerin çocuklarına rol model olması gerektiğini dile getirenAtalay, ebeveynlerin çocuklarını sanal ortamdan uzaklaştırıp birlikteaktiviteler yapması gerektiğini kaydetti.

“TEKNOLOJİ BİLİNÇSİZ BİR ŞEKİLDE KULLANILMAKTA”

Türkiye’de internet kullanımının büyük bir oranda arttığınıaktaran Atalay, “Telefon, tablet, bilgisayar kullanımı, özellikle telefonkullanımı yüzde 90 oranında artmaktadır. Kişiler, bilinçsiz bir şekildeteknolojiyi kullanıyor. Gelişen bu çağda internet kullanımı büyük orandakaçınılmazdır.” dedi.

“KİŞİLİK GELİŞİMİ VE DAVRANIŞLAR ÜZERİNDE OLUMSUZ ETKİLEREYOL AÇIYOR”

Son zamanlarda savaş oyunlarında yaşanan artışın çocuklarüzerinde ciddi etki oluşturduğunu belirten Atalay, şöyle devam etti:“Çocukların savaş oyunları ya da sürekli oyun oynamaları beraberinde duygu,düşünce ve davranışlar gerçek yaşam yerine sanal yaşama doğru bir yolizlemektedir. Bu da beraberinde kişilik gelişimi ve davranışlar üzerindeolumsuz etkilere yol açmaktadır. Ebeveynlerin çocukları için sürekli bu türoyunları devreye sokması beraberinde çocuklar için de kaçınılmaz olarak birsürece doğru yol açıyor.”

“ÖNLENMEZSE BU ARTIŞ DAHA DA ARTACAKTIR”

Kontrolsüz bir internet kullanımının olduğuna işaret edenAtalay, “Çocukların yemek yemeleri için onlara telefonların verilmesi, videoizletilmesi zamanla normal bir sürece doğru gidiyor. Yani doğal bir ihtiyacadönüşüyor. Ebeveyn tarafından bunun kontrol edilmemesi git gide kontrolsüzkullanıma sebep oluyor. Bu konuda internet kullanımında büyük bir artma var.Önlenmezse bu artış daha da artacaktır. Çünkü kontrolsüz bir kullanım sözkonusudur.” diye konuştu.

“SAVAŞ OYUNLARINDA KULLANILAN ARGO KELİMELER NORMAL YAŞAMDADA SERGİLENMEYE BAŞLANIYOR”

“Kontrolsüz kullanım çocuklarda beraberinde şiddet içeriklieylemler doğurmaktadır” diyen Atalay, şunları söyledi: “Bu durum zamanlaçocukların insanlarla ilişkilerini olumsuz yönde etkilemektedir. Ebeveyn birşey söylediği zaman çocuk agresif bir davranış sergilemeye başlıyor. Savaşoyunlarında kullanılan kötü iletişim, argo kelimeler normal yaşamda dasergilenmeye başlanıyor. Zamanla sanalı gerçeklikten ayırt etmemeye, bu daberaberinde kişi için zaten tehlikeli bir sürece doğru yol açıyor.”

“EBEVEYNLER ÖNCE KENDİNDEN BAŞLAMALI”

Ebeveynlerin zor bir süreçten geçtiğini söyleyen Atalay, “Enbasit bir sorun karşısında hızlı çözüm olarak ekranı, oyunu dahil ettiğimizzaman çocuk için doğal bir sürece dönüşmeye başlıyor. Bu da tehlikeli bir süreçoluyor. Ebeveynler olarak ekransız kullanımın olduğu aktiviteler, aile saadetiprogramı olabilir, gerçek oyunlar, sokak oyunları gibi oyunları çocuklarateşvik etmeliyiz. Çünkü biz rol model olduğumuz zaman bu çocuk için deazalacak. Beraber kitap okunabilir. Biz kendimizden başlamamız gerekiyor kiçocuklarda yansıması olsun.” ifadelerini kullandı.

“SAĞLIKLI KAYNAK, SAĞLIKLI TEPKİLERLE DOĞRU ORANTILIDIR”

Konuşmasının devamında Atalay, “Sadece söyleyerek değildavranış olarak biz kendimiz yaptığımız zaman çocuklar bunu yapmaya başlar.Çocuklar hangi kaynaktan beslenirse o yönde davranışlar, tepkiler sergilemeyebaşlar. Onun için sağlıklı kaynak, sağlıklı tepkilerle doğru orantılıdır.Lütfen beslendiğimiz kaynaklara dikkat etmeliyiz ki çocuklarda bu konuda iyibir şekilde etkilensin, sağlıklı davranışlar sergilesin.” dedi. İLKHA

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *