image

Konut fiyatlarındaki artışların ise maliyetlerdeki artıştan kaynaklandığını savunan inşaat malzemesi tedarikçileri, inşaat malzemelerinde yaşanacak bir düşüşün konut fiyatlarını doğrudan etkileyeceğini kaydetti.
Yaşanan sorunlara acil çözümler üretilmesi gerektiğini ifade eden sektör temsilcileri, herkesin konut sahibi olabilmesinin yolunun aranması gerektiğini vurguladı.
Batman’da 15 yıldır demir, çimento, tuğla gibi ürünlerin satışın yapan Alaaddin Rüzgar, son bir senedir işlerinin neredeyse durma noktasına geldiğini söyledi.“
“SEBEP ENERJİ, AKARYAKIT VE DOĞAL GAZ ARTIŞLARIDIR”
Rüzgar, “Bunun sebebi ise son bir sene içerisinde inşaat malzemelerine gelen zamlardan kaynaklanıyor. Örnek olarak geçen sene 100 bin liraya bir araba demir alabiliyor ve ayda 3-4 araba getirip satabiliyorken bu sene ise bir araba demirin fiyatı 400 bin lira olmuş durumda. Bu artışların sebebi dünya genelinde yaşanan enerji sıkıntısı, yakıt ve doğal gaz fiyatlarındaki artışlardır.” dedi.
“DEMİR FİYATI DÜŞTÜ MÜ İNŞAAT PİYASASI CANLANACAKTIR”
Geçen sene demirin ton fiyatının yaklaşık 5 bin lira civarında olduğunu aktaran Rüzgar, şöyle devam etti: “Bir ay önce ise bu rakam yaklaşık 17 bin lira seviyelerine kadar çıktı. Yani demirin fiyatı üç kat arttı. Şu anda ise hurda demirin fiyatının düşmesiyle demirin fiyatı 2 bin liraya yakın düştü. Şu anda demirin tonu 14 ila 15 bin lira arasına düştü. Ama akaryakıt ve doğal gaza yapılan zamlar biraz düşürülürse eminiz ki demir fiyatı biraz daha düşecektir. Demir fiyatı düştü mü inşaat piyasası canlanacaktır.”
“BU DURUMA ACİL BİR ÖNLEM BULUNMALIDIR”
Batman ticaretinin yüzde 60-70’inin inşaat sektörü üzerine olduğunu dile getiren Rüzgar, “Eğer bizler ve müteahhitlerin işi durma noktasına gelirse Batman’ın neredeyse yarısı işsiz kalacaktır. Devlet bu duruma bir önlem ve çare bulmalıdır. Yapılan zamların biraz da olsa geri çekilmesi lazım. İnşaat sektörü şu anda perişan haldedir. Geçen sene 350 bin liraya aldığımız bir dairenin fiyatı artan maliyetlerden dolayı bir milyon 500 bin lira ila 2 milyon liraya kadar yükselmiş durumda. Herkesin konut sahibi olabilmesi için inşaat ürünlerinin fiyatı düşmelidir. Böyle olursa konut fiyatları düşer. Bunun için de Cumhurbaşkanımızın maliyetler üzerinde durması lazım.” ifadelerini kullandı.
Bir diğer inşaat malzemesi tedarikçisi Şahin Yeşilırmak, demir fiyatının artmasının inşaat sektörünü olumsuz etkilediğini belirtti.
“DEMİRİN GERİLEMESİ PİYASAYA OLUMLU YANSIDI”
Yeşilırmak, “Bilindiği üzere geçen sene bu vakitlerde inşaat demirinin kilogram fiyatı 6 lira civarındayken, geçen ay bu fiyat 17 liraya kadar çıktığına şahit olduk. İnşaat demirinin ton fiyatı 17 bin liraya çıkması inşaat sektörüne olumsuz manada çok etkisi oldu. Bazı projelerin durmasına neden oldu. Bununla birlikte maliyetler arttığı için daire satışlarında da çok ciddi şekilde düşüşler yaşandı. Ama son vakitlerde demir fiyatının 17 binlerden 14 ila 15 bin liraya kadar gerilemesi piyasaya olumlu yansıması oldu.” diye konuştu.
“BU DÜŞÜŞ HALEN YETERLİ DEĞİL”
Demir fiyatlarındaki düşüşün piyasayı az da olsa canlandırdığına dikkat çeken Yeşilırmak şunları söyledi: “Ama bu düşüş halen yeterli değil. Bunun yeterli seviyelere gelebilmesi için maliyetlerin düşürülmesi lazım. Özellikle demir üreten firmaların maliyetlerin düşürülmesi lazım. Bunun için de devletin bazı şeyler yapması lazım. Özellikle üretimde harcanan üretimle birlikte fabrikalara elektrik, doğal gaz gibi destek verilmesi gerekiyor. En azından ticaret sektörüne akaryakıt ile ilgili bir indirime gidilirse inanıyoruz ki inşaat sektörüne faydası olacaktır. Bu şekilde piyasanın canlanmasıyla birlikte doğal olarak iş gücüde artacaktır ve istihdam da olacaktır. Aynı zamanda daire fiyatlarını da olumlu yönde etkileyecektir.”(İLKHA)

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *