image

Türkiye’de şubat ayında güncellenen ilaç fiyatları krizi gideremedi. Güncellemeyle ilaçta avro kuru 6,2925 TL olarak belirlenirken ilaç fiyatlarına da yüzde 37’lik zam yapıldı. Bu adımla birçok ilaç piyasa verilmeye başlansa da yine de sıkıntı devam ediyor.

Sağlık Bakanlığı’nın ilaç fiyatlandırmasında 1 Euro karşılığını 6,29 Türk Lirası olarak kabul ettiği Euro kuru, piyasada 16 Türk Lirası bandında seyrettiği için ülkemize yapılan ilaç sevkiyatının aksamasına neden oldu.  Yerli ilaç şirketleri de yurtdışından hammadde ve yardımcı madde temininde sıkıntı yaşamakta. Bir de ambalaj materyallerinde yaşanan yüksek fiyat artışı sebebiyle de yerli üretimde sorunlar ortaya çıkıyor.

Diyabet ve bazı tansiyon ilaçlarının bulunmadığını söyleyen eczacılar, kadın hastalıkları ve tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçların şu anda da olmadığına dikkat çekiyor.

FİRMALAR YAPILAN İLAÇ ZAMMINI KABUL ETMİYOR, ETMEDİĞİ İÇİN ÜRETİM DE YAPMIYORLAR

Genel olarak ilaç sıkıntısını devam ettiğini belirten Eczacı Hüseyin Yıldız, “İlaç firmalarından ihtiyacımız oranında ilaç alamıyoruz. Gönderse dahi 1 yâda 2 adet gönderiyorlar. Özellikle kadın doğum ilaçları ve tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçları ve bazı tansiyon ilaçlarını bulmakta sıkıntı yaşıyoruz. Firmalar yapılan ilaç zammını kabul etmiyor, etmediği için üretim de yapmıyorlar. Bu durum hastaların mağdur olmasına neden oluyor. Bizler de eczacılar olarak elimizden geldiğince ilaç bulundurmak zorundayız.  Bir hasta geldiğinde onu geri çevirmek istemiyoruz. Firmalar ilaçları göndersinler, hastalar mağdur olmasın.” ifadelerini kullandı.

KADIN DOĞUMDA KULLANILAN İLAÇ SIKINTISI DEVAM EDİYOR

Yaklaşık 5-6 ay önce özellikle çocuk gurubu olmak özere genel bir ilaç sıkıntısı yaşandığını ama zam sonrası çözüldüğünü ifade eden Erol Efe, şu anda kadın doğum ve bebek sahibi olmak isteyen kadınların tedavisinde kullanılan ilaçların bulunmadığını söyledi.

İlaç firmalarının zarar ettiği yönünde söylentilerin olduğunu ve bu nedenle üretim yapmadıklarını dile getiren Efe, “Kadın doğum ilaçları sadece bizde değil Türkiye genelinde yok. Hastalarım geldiği zaman ‘neden ilaç yok?’ Dediklerinde onlara bir açıklama yapamıyorum. Hastalar da hiçbir şey yapamıyorlar. Doktorlarından alternatif ilaç istediklerinde başka ilaç yazıyor ama o ilaç ta yok. Hastalar ilaçsız kalıyor mağdur oluyorlar.” dedi.

HASTALAR MAĞDUR OLUYOR DEVLETİN BİR AN ÖNCE BİR ÇÖZÜM BULMASI GEREKİYOR

Özellikle bebek sahibi olmak isteyen kadınların hastanede yapılan onca işlemden sonra tedavi için ilaç bulunmamasının, tedavilerinin yarım kalmasına neden olduğuna dikkat çeken Efe, “Genelde bu ilaçlar hormon ilaçları, doğum ilaçları, çocuk yapmak isteyen hastaların tedavisinde kullanılan ilaçlar bulunmuyor. Bu sefer hastaların tedavileri aksıyor, ceplerinden daha fazla para çıkmış oluyor.  Bu da mağduriyetlere neden oluyor. HABER MERKEZİ

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *