image

Halkınalım gücünün düşmesinden ötürü düğünlerde takılan altın sayısının neredeyseyarı yarıya indiğini vurgulayan kuyumcular, bu durumun satışlarını da ciddioranda etkilediğini ifade etti.

Hiçkimsenin ihtiyaçları dışında artık altın almadığını, düğünlerde hediye olaraktakılan çeyrek altınların bile alınamaz duruma geldiğini dile getiren kuyumcuesnafı, halkın düğünlerde çeyrek altın yerine para takmaya başladığınıkaydetti.

Batman’da ki kuyumcu esnafı Mehmet Can Tunç, son zamanlarda fiyatındaki artış nedeniyle kiralık altın sorunların sayısında bir artışın yaşandığını söyledi.

Düğün sezonunun başladığını belirten Tunç, altına talep olmasına rağmen halkın alım gücünün düşmesi sebebiyle daha önce bir düğün için 8 bilezik alanların şu anda4 bilezik ancak alabildiğini aktardı.

Sonbir yılda altın fiyatının aşırı bir şekilde yükseldiğine işaret eden Tunç,“Talep yüksek ama satışlarımız yarı yarıya düştü. Son zamanlarda ise dahaönceki senelere göre kiralık altın soranların sayısında artış yaşandı. Bizkiralık altın vermiyoruz ama veren kuyumcular var.” dedi.

“SATIŞLARIMIZYÜZDE 50 DÜŞTÜ”

Altınfiyatındaki yükselişin satışlarını olumsuz etkilediğini söyleyen Tunç, şöyle devametti:

“Şuanda düğün sezonunun başlamasından çok da iyimser değiliz. Eskiye kıyasla gelenmüşterilerimiz aynı ama örnek olarak daha önce 100 gram alan müşterimiz şu anda50 gram alabiliyor. Yani müşteri sayımız aynı olmasına rağmen satışlarımızyüzde 50 düştü.”

“EKONOMİK ŞARTLARDEĞİŞTİĞİ İÇİN O ADETLERDE KALMADI”

Birdiğer kuyumcu esnafı Nurullah Bardakçı ise şu anda düğün için altın almakisteyenlerin kısıtlı bir şekilde sadece gelinin ihtiyaçlarını alabildiğinisöyledi.

Bardakçı,“Eskiden 8 bilezik alan şu anda 6 veya 4 tane alabiliyor. Daha önce 4-5 yüzükalan şu anda bir veya 2 taneye düşürdüler. Tabi bu da imkânların kısıtlıolmasından kaynaklanıyor. Tabi daha önce gelin ve damat ile beraber gelen yakınakrabalarına da küçük bir altın hediye ederlerdi. Şu anda ise ekonomik şartlardeğiştiği için o adetlerde kalmadı.” diye konuştu.

“ARTIK İNSANLARBİR ÇEYREK ALTINI BİLE ALMAKTA ZORLANIYOR”

Şuanda 22 gram altın fiyatının 850 ila 900 lira civarında olduğunu aktaran Bardakçı, şunları söyledi:

“Altında haddinden fazla artış olması insanların alım gücünü düşürdü. Artık insanlar bir çeyrek altını bile almakta zorlanıyor. Tabi bu artış düğünlere giden misafirleri zorluyor. Daha önce insanlar bir düğüne giderken çeyrek alırlardı sonra bir gram oldu, ardından yarım grama düştü ve vatandaş bunu bile almakta zorlandığı için düğünlerde altın yerine para takılmaya başlandı. Durum böyle olunca düğünde altın yerine kişi 100 lira, 300 lira veya 500 lira gibi imkânlar dâhilinde takı takmaya başladı. Şu anki ekonomik şartlara baktığımızda ileriki zamanlarda altının tekrar yükselmesini bekliyoruz.”(İLKHA)

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *