image

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 9 Mayıs'ta gerçekleştirilen Kabine Toplantısı sonrası konut sektörü için 3 yeni paket açıkladı.
Açıklamanın hemen ardından konut fiyatlarının artırılmasına tepki gösteren gayrimenkul danışmanları, yapılan artışların etik olmadığını belirtti.
Sektörde hareketlenme olacağına dair mülkiyet sahiplerinin paniğe kapıldığını ve sahip oldukları konutların fiyatlarını değerinden fazla arttırdığını belirten Gayrimenkul Danışmanı Cemil Ay, yapılan artışları doğru bulmadıklarını, konut almak isteyen vatandaşlara yardımcı olunması gerektiğini hatırlattı.
Ay, açıklanan paketleri olumlu bulmalarının yanında, konut sahibi olmak isteyen asgari ücretliler ve kamu çalışanlarının ise bu paketlerden istifade edemeyeceklerini söyledi.   "Teşvik paketi, yeni yapı olma zorunluluğu ve ilk defa ev alacak olanlara yöneliktir" Açıklanan paket ile ilgili bilgi veren Ay şunları söyledi: "Yeni konut finansman çalışması adı altında Cumhurbaşkanı üçlü bir paket açıkladı. Bu üçlü paket şu şekilde; birinci pakette, 0.99’luk bir kredi oranı var. Bu kredi oranında aynı zamanda yeni yapı olma zorunluluğu ve ilk defa ev alacak olanlara yöneliktir. İkinci pakette ise 0.89’luk bir kredi oranı var. Burada ise vatandaşın biriktirmiş olduğu dövizi 1 Nisan’dan önce bozdurmuş olması gerekiyor. Üçüncü pakette ise müteahhitlere yönelik olan bir pakettir. Mesela müteahhit inşaatında bir seviyeye kadar ilerlemiş, yüzde 40’ına kadar tamamlamıştır, devlet onlara bir destek paketi vermiş, aynı zamanda bu destek paketinin de yüzde 50’sinin bitirilmiş olması gerekiyor. Üçüncü paket müttehitler için avantajlıdır. Çünkü, yüzde 40’ından sonra bitiremeyen inşaat için müteahhit arkadaşlarımız en azından faydalanmış olacaklardır."
"Paketler konut piyasasını mutlaka etkileyecektir" Açıklanan paketin konut piyasasına etkisinin olacağını söyleyen Ay, "Paketler konut piyasasını mutlaka etkileyecektir, artışlar olacaktır ama asgari ücret ile çalışan ve memur arkadaşlarımızı etkileyecek bir paket değildir. Bir hesaplama yaptım, müteahhit arkadaşlar 150 metrekarelik bir konutu yaptıkları zaman, metrekare fiyatları arasında 4 ile 6 bir oynama gözüküyor, 4 TL’den hesaplarsak 150 metrekarelik bir dairenin maliyeti sadece 600 bin TL müteahhitte mal oluyor, yüzde 30 kârını bıraktığı zaman 900 bin, 1 milyon TL'ye kadar ulaşıyor. Bu da 10 yıllık bir vade ile satıldığı zaman, 10 yıl içerisindeki kredi 0.99 olduğu zaman bu da 10, 12, 13 bin TL civarında rakamlara denk geliyor. Bu da asgari ücret ile çalışan ve normal statüde çalışan memur arkadaşlarımızın bütçesini biraz aşıyor." dedi.
"Elbette bir miktar artışınız olacak ama bu da vicdani ölçüde olması gerekir"
Konutlarda yaşanan artışlar hususunda vicdani davranış sergilenmesi gerektiğinin altını çizen Ay, "Kredi oranları açıklandı, birçoğu müşterimiz aradı, 550 bin TL olan daireyi 600-650 bin TL’ye çıkarma eğiliminde bulundu. Biz buna kesinlikle karşıyız. Böyle bir davranış sergilemeye gerek yok, elbette bir miktar artışınız olacak ama bu da vicdani ölçüde olması gerektiğini düşünüyorum. Konut oranları ister istemez değişiyor, sıfır yapılarda. İkinci el emlak fiyatları şu an 300, 400, 500 bin TL civarlarında oynama gösteriyor. Açıklama ile birlikte yaklaşık yüzde 30’luk bir oynama oldu bunla birlikte ev almaktan vazgeçen vatandaşlarımız bile oldu." dedi. (İLKHA

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *