image

Sivil Toplum Kuruluşları Buluşması'nda konuşan Kurtulmuş, salgın sürecinde tüm dünya ülkelerinin olağanüstü yüksek bir ekonomik türbülans yaşandığını belirtti.

Pandemi sürecinde tüm dünyada enerji fiyatları başta olmak üzere birçok üründe fiyatların artığına dikkat çeken Kurtulmuş, Türkiye ve Çin hariç bütün dünya ekonomileri negatif bir büyüme yani küçülme gösterdiğini, Türkiye'nin ise 2021 yılında diğer dünya ülkelerinde pozitif olarak ayrıştığını söyledi.

Kurtulmuş, "Dünyanın çok zor bir süreçten geçtiğini hepimiz görüyoruz. Önce pandemi, pandemi sırasında dünyanın hemen hemen bütün ülkelerini etkisi altına alan, olağan üstü yüksek bir ekonomik türbülans, dünyadaki enerji fiyatları başta olmak üzere bütün üretim imalatını etkileyen, bütün girdilerde olağan üstü fiyat artışları, değerli metallerin yükselmesi, endüstriyel metallerin yükselmesi, lojistik maliyetlerin artması ve fevkalade zor sağlık sorunuyla karşı karşıya kalınan dünyada ekonomiyi şiddetli bir şekilde sarsan büyük bir fırtına olarak karşımıza çıktı." diye konuştu.

 

"Türkiye pandemide büyük bir ihracat çıkışı yakalamış oldu"

Tüm dünyanın pandemi sürecinden olumsuz, Türkiye'nin ekonomik büyüme anlamda olumlu etkilendiğini belirten Kurtulmuş, "2020 yılı bu anlamda bütün dünya ekonomileri, Türkiye ve Çin hariç bütün dünya ekonomileri negatif bir büyüme yani küçülme gösterdiler. Türkiye 2021 yılında ise bütün dünyadaki ekonomilerin çoğundan ciddi şekilde pozitif olarak ayrıştı. Hem çok yüksek bir büyüme hızına ulaştı hem de Türkiye’nin cari açığı makul seviyelere gelmiş oldu. Türkiye büyük bir ihracat çıkışı yakalamış oldu." şeklinde konuştu.

"Yaşanan olumsuzlukları çözmek için gayret sarf etik, etmeye devam ediyoruz"

Kurtulmuş, "Diğer ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de başta enflasyon ve hayat pahalılık olmak üzere üretim maliyetindeki artışlar olmak üzere, vatandaşlarımızın günlük hayatını etkileyen ve maalesef hayat standartlarını olumsuz yönde etkileyen bir takım gelişmeleri hep beraber yaşadık ve yaşıyoruz. Bu anlamda halkımızın güncel hayatta çektiği bazı sıkıntılar varsa, bunların hiçbirini göz ardı etmeden bulların hepsinin nasıl çözülebileceğini ortaya koyuyor ve elimizden geldiğince bunları çözebilmek için gayret sarf ediyor ve bundan sonrada sarf edeceğiz." ifadelerini kulandı.

"Huzur ortamının olduğu yerde ekonomi büyür"

Huzur ortamının olduğu yerde ekonomi, eğitim, sanat, kültürün geliştiğini ifade eden Kurtulmuş, konuşmasını şu şekilde noktaladı:

"Sizi temin ederim ki; eğer Türkiye size saydığımız bu alanlarda güçlü bir şekilde ayakta duramazsa yarım bardak temiz suyu Türkiye'ye bırakmazlar. Onun için güçlü olmak, birlikte beraber olmak, kendi aramızdaki farklılıkları bir şekilde görüşerek, konuşarak, istişareyle ortadan kaldırmak, ortak hedeflere yönelmek ve ülkemizi, şehirlerimizi fevkalade güzlü bir hale getirmek geliyor. Bunun yolu da şehirlerimizi tek tek güçlü olmasından geçiyor. Eğer Batman eğitimiyle, sağlığıyla, ekonomisiyle, teknolojisiyle, kardeşliğiyle, barışıyla, istikrarıyla güçlü olursa Türkiye güçlü olur. Batman ne kadar daha ileriye giderse Türkiye'de o kadar ileriye gider. Huzur ortamının olduğu yerde ekonomide olur, eğitimde olur, sanatta olur, kültür de olur, herkesin kendi fikrini anlata bileceği sivil toplum çalışmaları da olur."

Kurtulmuş, yaptığı konuşmanın ardından ilde faaliyet yürüten STK temsilcileriyle basına kapalı olarak istişare toplantısı gerçekleştirdi. (İLKHA)

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *