image

Hükümetin kısa bir dönemde olsa KDV’yi tamamıyla sıfırlaması gerektiğini ifade eden Emek, temel gıda ürünlerinde KDV’nin sıfırlanması halinde bunun tüketiciye de olumlu yönde etkisinin olacağını söyledi.

Emek, hâlâ ürün tedarikinde büyük sıkıntılar yaşamaya devam ettiklerini vurguladı. Yeteri kadar ürün bulamamaktan yakınan Emek, bu nedenle hem kendilerinin hem de esnafın büyük sıkıntılar yaşadığını anlattı.

Hükümetten esnafa faizsiz kredi talebinde bulunduklarını dile getiren Emek, aksi halde artan pahalılık karşısında esnafın bir bir kapanacağını kaydetti.

“YETERİ KADAR ÜRÜN BULAMIYORUZ”

Emek, “Firmalar olarak ürün tedarikinde sıkıntı yaşıyoruz. Üretim yapan firmalar yeteri kadar bizlere ürün tedarikini sunmuyorlar. Kısıtlı sayıda ürün veriyorlar. Bazı ürünlerde mecburi dışa bağlıyız. Geçen sene kuraklıkla geçti. Kuraklık nedeniyle yeteri kadar ürün bulamıyoruz. Hammadde dışardan geliyor. Dışardan gelen ürünlerin iç piyasaya yansıması zor geliyor. Bundan dolayı ürünlerde hem fiyatlar yükseliyor hem de ürünlerin bulunması zorlaşıyor.” dedi.

“ÇOK ZORLUK YAŞIYORUZ”

Üretim yapan firmaların da yavaş yavaş gücünün zayıfladığını gördüklerini kaydeden Emek, şöyle devam etti: “Ürünlerde fiyat çok arttığı zaman, halkın alım gücü de zayıfladığı zaman bundan herkes etkileniyor. Bugün bir liralık ürünün iki liraya çıkması gerçek manada herkesi zorluyor. Bu durum temizlik, gıda, şarküteri ve benzeri tüm yelpazede böyledir. Fiyat yansıması topraktan başlıyor. Çiftçi yemi pahalı aldığı zaman bu tüm ürüne yansıyor. Toprak verimsiz olduğu zaman yine ürünlere yansıyor. Bundan dolayı çok zorluk yaşıyoruz.”

“KISA BİR DÖNEMDE OLSA KDV TAMAMIYLA SIFIRLANMALI”

Hükümetin verdiği destek sayesinde un fiyatlarının bir nebze de olsa gerilediğine dikkat çeken Emek, “Kuraklıkla geçen bir yıl geçirdik. Bundan dolayı ürünleri bulmakta biraz sıkıntı yaşıyoruz. Hükümetin en son buğdayla ilgili yaptığı bir hamle var. İmalatçı firmalara düşük fiyata buğday verdi. Bu durum una yansıdı ve un fiyatları biraz geriledi. Bu direk halka da yansımış oluyor. Devletin kısa bir dönemde olsa KDV’yi tamamıyla sıfırlaması lazım. KDV sıfırlandığı zaman bu direk tüketiciye yansıyacak.” diye konuştu.

“FİRMALARA FİNANS SAĞLANMALIDIR”

Türkiye’nin dışa bağımlı olması nedeniyle firmaların sıkıntı çektiğine işaret eden Emek, “Devletin bu firmaları canlandırması için finans sağlaması lazım. Faizsiz kredilere yönelmesi lazım. Esnafa bu yönde büyük bir nefes aldırması lazım. 10 liraya bir araba mal alırken, bugün 20 lira ödüyoruz. Firmaların gücü gittikçe azalıyor. Herkes finans yönde zayıfladı. Devlet kendini üreticisinin, esnafın yanında olduğunu hissettirmelidir.” ifadelerini kullandı.

“ESNAF YOK OLURSA HALK DA BİTECEK”

“Devlet yaptığı zamlarla yükü daha da ağırlaştırdı” diyen Emek, son olarak şunları söyledi: “Akaryakıta gelen zam yüzde 100’ü geçti. Bize gelen lojistik arabaların kiraları 2 buçuk katı yükseldi. Bu ister istemez fiyatlara yansıyor. Devlet bizleri, halkı düşünerek adım atmalıdır. Enerji desteği verilmelidir. Dışardan tedarik edilen ürünlerle ilgili kolaylık sağlanmalıdır. Esnafa, üreticiye faizsiz krediler sağlanmalıdır. Yoksa gittikçe küçülen esnaf yok olacak. Yok olduğu zaman halk da bitecek. Çünkü halkın alım gücü bitmiştir. Hem halka hem de üreticiye destek olunmalıdır.”(İLKHA)

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *