image

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 1 Ocak 2022'den geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere bugün ilk toplantısını gerçekleştiriyor. Yeni yılda geçerli olacak asgari ücret hakkında İLKHA mikrofonlarına konuşan Batmanlılar, işçilerin mağdur olmayacağı ve insanca yaşayabileceği bir rakamın belirlenmesi gerektiğini söyledi.

Asgari ücretin vergiden muaf tutulması gerektiğini vurgulayan Batman halkı, asgari ücretin hayat şartları göz önünde bulundurularak belirlenmesi gerektiğini ifade etti.

Mevcut asgari ücretle geçinmenin hayal olduğunu, bu nedenle yeni asgari ücrette iyileştirmelerin yapılmasını istediklerini belirten halk, “Asgari ücret yaşanabilir bir ücret olmalı” diyerek beklentilerini dile getirdi.

“DEVLET İŞVERENLERİ DENETLEMELİ”

Ekonomik sıkıntı çekenlerin başında asgari ücretle çalışan vatandaşların geldiğini belirten Hamza İnal, asgari ücretin vergiden muaf tutulmasını talep ettiklerini kaydetti.

Asgari ücretlilerin mağdur edilmemesi gerektiğini ifade eden İnal, “Vatandaşların en çok sıkıntı yaşadığı konuların başında asgari ücret geliyor. Asgari ücretin yükseltilmesi ve minimum 4 bin TL maksimumda ise 4 bin 500 lira olması lazım. Tabi asgari ücret bu fiyata getirildikten sonra devlet vergiden mi düşer, vergisini mi almaz veyahut vergisini devlet mi karşılar bunun karşısında devlet bunun denetlemesini yapması lazım. Çünkü devlet indirip yapar ama bu seferde işverenin işçiye yansıtıp yansıtmadığını denetlemesi gerekiyor. Şayet işveren yansıtmazsa mağdur olacak olan yine asgari ücretli olacaktır. Şayet devlet indirim yaptıktan sonra iş yerlerini denetlemezse değişen bir şey olmayacaktır. Bu nedenle devletin sürekli iş yerlerini denetlemesi gerekir.” diye konuştu.

“ASGARİ ÜCRET VERGİDEN MUAF TUTULMALI”

Hayat şartlarının çok zor hale geldiğini, asgari ücretin belirlemesinde hükümetin işverenin de yükünü hafifleterek vergi muafiyeti yapması gerektiğini ifade eden Ferhan Dağ ise şunları söyledi: “Asgari ücretle ilgili söyleyeceğim şey; hükümetin iyice araştırma yapıp hem işvereni hem de işçiyi memnun edecek bir rakamı belirlemesi gerekir. Ve asgari ücretin vergiden de muaf olması gerektiğini düşünüyorum ki işverene zorluk çıkmasın, işçi memnun olsun. Asgari ücret alan bir kişinin daha refah içinde yaşayabilmesi için işverenin de bunu karşılayabilmesi için vergi muafiyetinin iyi olacağını düşünüyorum. Son zamanlarda meydana gelen zamlardan dolayı asgari ücret alan biri mevcut ücretle hayatta geçinemez. Bu nedenle asgari ücretin iyileştirilmesini istiyoruz.”

“ARTIK GEÇİNEMİYORUZ”

Ülkede yaşanan ekonomik sıkıntılar karşısında asgari ücretin eridiğini belirten Macit Yıldız, “Şu anda 18 litre yağın tenekesi 400 lira olmuş, bir torba un 300 lirayı geçti. Kira fiyatları bir buçuk, 2 bin lirayı geçmiş durumda. Asgari ücret alandan vergi alınmamalı. Artık geçinemiyoruz. Altının gramı 750 lirayı, bir çeyreğin fiyatı bin 200 lirayı bulmuş durumda. Biz gençler nasıl evleneceğiz? Önümüzü göremediğimizden nasıl yapacağımızı bilemiyoruz. Asgari ücretin yükseltilmesi ve vergiden muaf tutulması gerekmektedir.” şeklinde konuştu.

“ASGARİ ÜCRETLİLERİN YAŞAM KALİTESİ DÜŞÜKTÜR”

Türkiye’de asgari ücretle çalışan sayısının çok yüksek olduğunu ve bunların yaşam kalitelerinin artırılması için asgari ücretin yaşanılabilir bir seviyeye getirilmesi gerektiğini ifade eden Muhyeddin Beyca da şunları kaydetti: “Ülkemizde, iş sektörüne baktığımızda birçok vatandaşın asgari ücretle çalıştığını görüyoruz. Asgari ücret alanların yaşam kalitesi düşük bir seviyededir. Asgari ücretin yaşanılabilir bir seviyede olması gerekir. Ayrıca sadece işçinin değil ailesine göre de asgari ücretin belirlenmesi gerektiğini düşünüyorum. Tabi bunu yaparken de işvereni de düşünmek lazım. Eğer işverenin üzerindeki vergi yükü hafifletilirse en azından asgari ücret işverene de yük olmaz. İşçiler de biraz nefes alır diye düşünüyorum.” İLKHA

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *