image

2019 yılı Mart ayında başlayan Covit 19 pandemisinden en çok etkilenen alanların ilk sıralarında eğitimin yer aldığını belirten Okçu, “ Öğrencilerimizin maruz kaldığı psikolojik ve fiziki travmalardan sonra uzaktan eğitimin yüz yüze eğitimin yerini alamayacağı bir kez daha tescil edilmiştir. Okulların iki yıl süreyle kapalı tutulmasının ardından tekrar açılması tüm toplumsal katmanlar açısından birçok sorunun ortaya çıkmasına yol açmıştır. Okulların kapalı olması dolaylı olarak aile hayatına, ekonomiye ve istihdama da olumsuz yönde etki etmiştir. Bu yüzden eski normale dönüş yolunda başta öğretmen ve öğrenciler olmak üzere tüm paydaşların adaptasyon sorunu yaşayacağı aşikardır.” Dedi.

Pandemi döneminde öğrencilerde bir çok olumsuz alışkanlığın oluştuğunu vurgulayan Okçu, “Özellikle öğrencilerin pandemi döneminde edindiği teknoloji bağımlılığı, yalnızlık, oburluk vd.  alışkanlıklarını terk etme çabası sarf etmeleri kaçınılmazdır. Şüphesiz öğrencilerimiz yüz yüze eğitimle birlikte kimliklerini oluşturacak bir sosyal ortama tekrar kavuşmuş olacaklardır. Bu bağlamda okul ortamlarının Covit 19 tehlikesiyle ortaya çıkan hijyen, mesafe ve sosyal ilişkiler açısından yeniden dizayn edilmesi ve öğrencilerin iki yıllık kayıplarını telafi edebilecek bir formatta tekrar düzenlenmesi gerekmektedir.” İfadelerini kullandı.

Öğrencilerin öğretmen denetiminden uzak bir şekilde yalnızca dijital eğitim sürecine katılmasının bazı istenmeyen sonuçlara sebep olduğunu söyleyen Okçu, “ Pandemi döneminden kaynaklı olarak öğrencilerimizde oluşan psikolojik ve maddi alışkanlıkların terk edilmesi konusunda okul idareleri, rehberlik servisleri ve öğretmenlere yeni dönemde önemli görevler düşmektedir. Özellikle öğretmen-aile ilişkilerinin her zamankinden daha yoğun bir şekilde kurulması elzemdir. Çünkü öğrencileri fiziksel olarak korumanın yanı sıra, psikolojilerini de dikkate alarak hareket edilmelidir. Eski normale uyum sürecine ilişkin eğitim sistemi tasarlanırken bu gerçekler göz ardı edilmemelidir.” Dedi.

Okçu, eski normale dönüşün sağlanması için bazı tavsiyelerde de bulundu. Okçu şunları söyledi: “Okulların başta hijyen malzemesinin temini, fiziksel bazı düzenlemelerin yapılabilmesi ve rutin ihtiyaçları karşılamak üzere müstakil bir bütçeye kavuşturulması. Temizlik ve güvenlik hizmetlerinin aksamaması amacıyla yeterli sayıda hizmetli istihdam edilmesi… Öğrenci servislerine binecek öğrenci sayısı ve sınıf mevcutlarının şartlara uygun hale getirilmesi… Pansiyonlardaki öğrenci sayısı, yemekhane, sosyal donatılar ve yatakhanelerin temiz tutulması ve izdihamın önlenmesi amacıyla tedbirler alınması. Şehir içi toplu taşıma vasıtalarının Covit 19 tehlikesi dikkate alınarak denetime tabi tutulması. Öğrencisi bulunan aile ortamlarında yaşayan yaşlılarımızın aşılarının mutlaka tamamlanması. Okullarda akademik faaliyetlerin yanı sıra daha çok sosyal aktiviteler düzenlenerek öğrencilerin yeni duruma kısa süre içinde adaptasyonu sağlanmalıdır.” M. EMİN URAZ

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *