image


Salgın sonrası art arda gelen zamlara her kesimden tepkiler gelmeye devam ediyor. Zamlara bir tepki de Türkiye Emekliler Derneği Batman Şube Başkanı Hüseyin Ekmen’den geldi. Emekli maaşı ile zamların arasında uçurum olduğunu vurgulayan Ekmen, bu durumun emekliyi mağdur ettiğini, adeta belini büktüğünü ifade etti.

Emeklinin sıkıntı içinde olduğunu belirten Ekmen, “Emeklinin mutfağında yangın var.” dedi. Emekli maaşlarının artması gerektiğini söyleyen Ekmen, emekli maaşlarının taban fiyatının iyi bir seviyeye getirilmesini isteyerek emekliye insanca yaşayabileceği bir maaş verilmesi gerektiğini kaydetti.

Emekliden hastane ve ilaç kesintisinin yapılmasına da tepki gösteren Ekmen, bu uygulamanın iptal edilmesi talebinde bulundu.

“İNSANCA YAŞAYABİLECEKLERİ BİR ÜCRET ÖDENMELİ”

Emekliye sahip çıkmanın her hükümetin görevi olduğunu söyleyen Ekmen, “Emeklilik kutsal bir haktır. Emeklilik çalışma hayatının sonunda kazanılmış bir haktır. Bu hakkın korunması ve geliştirilmesi devletin görevidir. Emekliye sahip çıkmak, emekliye insanca yaşayabileceği kadar bir ücretin ödenmesi her hükümet ve devletlerin görevidir.” dedi.

“ZAMLAR EMEKLİNİN BELİNİ BÜKTÜ”

Zamlar karşısında emeklilerin aldığı ücretin çok düşük kaldığını ifade eden Ekmen, “Ha bire zamlar yapılıyor. Bu zamlar ile ilgili emeklinin beli büküktür. Emekli geçinemez duruma gelmiştir. Emekliler haksızlığa uğruyor. Emeklilerin aldığı ücret ile zamlar arasında bir uçurum var. TÜFE’nin belirlediği bir rakam var. TÜFE’nin belirlediği enflasyon rakamıyla emeklilerin harcamalarının arasındaki rakam çok farklıdır.” diye konuştu.

“MUTFAKTA YANGIN VAR”

Emeklilerin büyük sıkıntı yaşadığını vurgulayan Ekmen, konuşmasının devamında şunları söyledi: “Hakikaten mutfakta bir yangın var. Emekli sıkıntı içinde. Doğal gaza, elektriğe, temel gıda maddesine yapılan zamları görüyorsunuz. Bunların hepsi de emeklilerin en önemli harcamalarından olan kalemlerdir. Emeklinin derdi bunlara nasıl bir çözüm bulacak yöndedir. İktidardan ricamız, 13 milyon emekli var, bunları yabana atmayın. Emeklilerin bu şekilde mağdur edilmesine imkan vermeyin.”

“EMEKLİ SIKINTI İÇİNDE”

Emeklilere sahip çıkılmasını isteyen Ekmen, “Bu memleketin her karış toprağında emeği olan emeklilerimizin hak ve hukuklarına sahip çıkmak, onları bu yaştan sonra geçimlerini güzel yapabilmeleri için herkesin yardımcı olması gerekiyor. Bir taraftan elektrik zammı, bir taraftan doğal gaz, bir taraftan gıda, bunların hepsi en önemli harcamalardır. Emeklinin birçoğunun halen evi yok, kirada yaşıyor, sıkıntı içindedir.” ifadelerini kullandı.

“TÜFE ZAMMI MAAŞLARA YÜKLENMİYOR”

Emeklilerin maaşının çok düşük olduğunu dile getiren Ekmen, “Emeklilerin taban maaşını belirli bir seviyeye getirmek lazım. En az yüzde 75 olması lazım, 2006’da olduğu gibi. Asgari ücretle çalışan bir arkadaşımız emekli olduğu zaman yüzde 35 oranında bir aylık bağlama oranı oluyor. Yani aldığı aylığın yüzde 35’i bağlanıyor. Düşünün asgari ücretle çalışan birisinin alacağı ücret ne kadar olacak? Sayın Cumhurbaşkanımız aldığı kararla bu maaşları bin 500 liraya çıkardı. Ama bu bir buçuk senedir TÜFE zammı maaşlarına yüklenmiyor. Bu da bir mağduriyettir.” dedi.

“EMEKLİLERİN KİMSEYE MUHTAÇ OLMAMASI SAĞLANMALI”

Emeklilerin maaşlarının düzeltilip hastane giderlerinden muaf tutulması gerektiğini belirten Ekmen, konuşmasını şöyle tamamladı: “Hastaneye giden emekliden ilaç, muayene, reçete parası alınıyor. Bunların hepsi bir yüktür. Emeklinin bundan muaf tutulması gerekiyor. Sağlıkta hiçbir şekilde emekliden kesinti yapılmaması lazım. Ayrıca maaşların da düzeltilmesi için 2000 öncesi yapılan intibakın 2000 sonrası emekliler için de yapılması gerekiyor. Emekliler bu memlekete büyük hizmetler vermişler. Bu insanlara kimseye muhtaç olmadan, insanca geçinebilecek kadar bir aylığın bağlanmasını talep ediyoruz.”ŞEVKİ ASLAN

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *