image


Sağlık-Sen Batman Şubesi, 2022-2023 yılı Toplu Sözleşme taleplerini kamuoyuyla paylaşmak, sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının taleplerini gündeme getirmek amacıyla, Eğitim Araştırma Hastanesi Poliklinik girişi önünde kitlesel basın açıklaması düzenledi. Kitlesel Basın açıklamasını Sağlık-Sen Batman Şube Başkanı Maruf YALÇIN okudu.

6. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinin arifesinde olduklarını belirten Yalçın, “Sağlık çalışanlarının sorunlarına dikkat çekmek ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına sunmuş olduğumuz Toplu Sözleşme taleplerimizi kamuoyuyla paylaşmak için bir araya gelmiş bulunuyoruz. Memur-Sen olarak, üç gün önce düzenlemiş olduğumuz basın toplantısının ardından, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına tekliflerimizi sunduk. Önümüzdeki pazartesi de bu tekliflerin kabul edilmesi için masadaki yerimizi alacağız.

1 milyonu sağlık ve sosyal hizmet çalışanı olmak üzere, 3 milyon kamu çalışanı ve 2 milyon kamu emeklisinin gözü kulağı doğal olarak bu masada olacak.” Dedi.

Sağlık çalışanlarının yıllardır çözüm bekleyen, pandemi süreciyle de adeta bellerini büken pek çok sorununu olduğunu belirten Yalçın, “Açıkça söylemek gerekirse, pandemi sürecinde herkesin bir defa daha farkına vardığı güçlü sağlık sistemini, çalışanlarının kangren hale gelen sorunlarıyla yarınlara taşımak mümkün değildir. Şu gerçeği başta siyasi irade olmak üzere herkesin kabul etmesi gerekir; kurumları, sistemleri ayakta tutan ne modern binalardır ne de teknolojik donanımlardır.

Kurumlara, sistemlere vatandaşa hizmet noktasında can veren fedakâr çalışanlardır. 

O halde bu çalışanların sorunlarının tez elden çözülmesi gerekir… haklı talep ve beklentilerinin acilen karşılanması gerekir. Sağlık çalışanlarının hakkını teslim etmek, mali-özlük ve sosyal haklarındaki sorunları ortadan kaldırmak için daha fazla beklemeye de gerek yok. Salgın tehlikesi ortadan kalkmış değil… sağlık çalışanlarının yüklerini hafifletmek, yüzlerini güldürmek kamu idaresinin sorumluluğundadır.” İfadelerini kullandı.

Sağlık çalışanlarının artık takdire, teşekküre, alkışa doyduğunu belirten Yalçın, “ Onlar icraat bekliyorlar, sorunlarına çözüm istiyorlar, haklı talep ve beklentilerinin karşılanmasını istiyorlar. Sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının ek ödemeleri en az %40 oranında artırılmalı ya da özel hizmet tazminatları 40 puan artırılmalı

Nöbet ücretleri en az %50 oranında arttırılmalı! 4/b süresiz sözleşmeli personeller ile vekil ebe/hemşireler ve kamu görevlisi olmayan aile sağlığı çalışanları 3+1 statüsüne geçirilmeli... 3 yılını dolduranlar kadroya alınmalı! Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nda çalışanların, sosyal hizmet tazminatının kapsamı genişletilerek oranı 50 puana çıkarılmalı! Genel İdari ve Yardımcı Hizmetler sınıfı için döner sermaye tavan oranları %20 arttırılmalı!” dedi.

Önemli taleplerini açıklamayı sürdüren yalçın şunları söyledi: “Sabit ek ödemeler gelir vergisinden muaf tutulmalı! Gelir vergisi %15’i aşmamalı… Tüm sağlık çalışanlarına 2022 yılı için 500 TL, 2023 yılı için 650 TL giyecek yardımı verilmeli! Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği sınavları düzenli olarak yapılmalı!

Yardımcı Hizmetler Sınıfı kaldırılmalı, mevcut personel genel idari hizmetler sınıfına aktarılmalı. Sağlık çalışanları kamu sosyal tesislerinden ve toplu ulaşımdan %50 indirimli yararlanmalı! İdari izin günlerindeki çalışmaları karşılığında sağlık çalışanlarına nöbet ücreti verilmeli… İcap nöbet ücretleri ödenmeli!

Geçici görev yolluk ücretleri artırılmalı… Ebelere de hemşireler gibi aile danışmanı ve işyeri hemşiresi olabilme hakkı verilmeli… 657 sayılı devlet memurları kanununda yer alan yardımcı sağlık hizmetleri kavramından “yardımcı” ibaresi çıkartılmalı. Sağlık – Sen olarak tüm bu maddelerin kabul görmesi için masada mücadelemize devam edeceğiz.”

M. EMİN URAZ

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *