image


Kurban Bayramı ve öncesindeki kısıtlamalar ile kapanmalarnedeniyle sıkıntılı günler geçiren ikinci el otomobil sektörü, yaz mevsiminingelmesi ve okulların tatil olmasıyla umutla bekledikleri hareketliliğibulamadıklarını belirtti.

Havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte ikinci el otomobilalım satımında hareketlilik bekleyen Batmanlı oto galericiler, yaklaşık 5 aydırhem iş yapamadıklarını hem de piyasada araç bulamadıklarını ifade etti.

Kimi sektör temsilcileri ise ikinci el araç piyasasındakidalgalanmalar nedeniyle artık piyasada neler olacağını kestiremediklerini dilegetirdi.

İkinci el araç fiyatları yüksek olduğundan araç alım satımıyapamadıklarını belirten Batman Auto Store Derneği Başkanı HasanGönkek, ikinci el araç piyasasının büyük bir sıkıntı içinde olduğunusöyledi.

"ARAÇ PİYASASI DURMA NOKTASINA GELMİŞ DURUMDA"

İkinci el araç piyasasının son 5 aydır durma noktasınageldiğini söyleyen Gönkek, "İkinci el araba piyasası son 5-6 aydır bayağısıkıntılı. Otomotiv sektörü son iki yıldır pandeminin etkisiyle inişli çıkışlıoldu. Bu nedenden dolayı araç fiyatları yüzde 300'e yakın katlanarak yükseldi.100 bin liralık arabalar 300 bin lirayı bulmuş durumda. Son 5 aydır da araçpiyasası durma noktasına gelmiş durumda. Sattığımız araçların yerine başka araçalamıyoruz." şeklinde konuştu.

Batman Auto Store Sitesinde 135 galerici esnafının olduğubelirten Gönkek, "Sitemizde 135 galerici esnafımız var. Son 5 aydır hem işyok hem de piyasada araç bulmakta çok zorlanıyoruz. Piyasada parası olan birçokkişi ise parasını sanal paraya yatırmış durumda. Piyasada gayri resmi olarakikinci el araç alım satımı yapanlara maalesef herhangi bir kısıtla yapıldığınıgöremedik. Piyasada her kesimden insanlar alım satım yapabiliyor. Bunun önünüalmak için yetkililerden ikinci el otomotiv sektöründe denetim yapmalarınıistiyoruz." diye konuştu.  

"BAYRAMDAN SONRA BEKLEDİĞİMİZİ BULAMADIK"

"Her yıl bayramlardan ve okulların tatil olmasındansonra ikinci el araç piyasasında canlılık başlardı." diyen Gönkek, KurbanBayramı'ndan sonra bekledikleri hareketliliği bulamadıklarını söyledi.

Gönkek, "Önceki yıllarda bayram olunca piyasamızaçılır, alım satımlarımız çok iyi olurdu. Bayramdan bir hafta önce işlerimizdebiraz kıpırdama oldu ama şu anda işlerimiz tamamen durmuş durumda. Tatildendönenler de araçlarını satmaya başladı ama fiyatları çok yüksek veriliyor.Yetkililerden isteğimiz; otomotiv sektörüne bir kontrol mekanizmasıkurmalarıdır." dedi.

"PİYASADA ARAÇ BULAMIYORUZ"

İkici el araç piyasasında anlam veremedikleri birdengesizlik olduğunu ifade eden galerici esnafı Selami Akıcı ise şunlarısöyledi: “Araç fiyatları kısa sürede 3 katın üstüne çıkmış durumda. Şu anda hemtalep yok hem de piyasada araç bulamıyoruz. Aldığımız aracı da satamıyoruz. KurbanBayramı'ndan sonra piyasamız açılır diye umutla bekliyorduk. Maalesefbeklediğimiz canlılık olmadı. Galeri sektörümüz ölmüş durumda. Daha önce 200bin liraya aldığımız araç şu anda 450 bin civarında. Galericiler olarak çokzorluk çekiyoruz.”

"ARTIK PİYASAYI KESTİREMİYORUZ"

"Galerici sitesinde in cin top oynuyor." diyenAkıcı, "Müşteri de yok, talep de yok. Bizler de ne yapacağımızıbilemiyoruz. Araç alalım mı almayalım mı? Kararsız kalmış durumdayız. Piyasadaöyle bir dengesizlik var ki şu anda 150 bin liraya aldığın araç bir ay sonra120 bin liraya gelebiliyor. Aracı sattıktan 20 gün sonra bir bakıyorsun fiyatıtekrar yükseliyor. Artık piyasayı kestiremiyoruz. Düzenli bir piyasa olursabizler de ne iş yapacağımızı biliriz. Bu yüzden yetkilerden araç piyasasındabir düzenleme yapmalarını istiyoruz." dedi. (İLKHA)

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *