image


çiftçilik ile uğraşan vatandaşlar, son dönemde artan elektrik dalgalanmaları ve kesintilerinden muzdarip olduklarını belirtti. Çiftçiler, ekinlerine yeteri miktarda sulama yapılamadığından tarlalarının kurumak üzere olduğunu, faturalarına yansıtılan tutarın ise tüketimin üzerinde bir meblağ olduğunu iddia etti.

Başta Güneydoğu Anadolu Bölgesi olmak üzere ülke genelinde oluşan kuraklıktan olumsuz etkilendiklerini dile getiren Çiftçi Mehmet Selim Bıldırcın, "Bu yıl pamuk ektik. Kuraklık olmasına rağmen kuru toprağı kendi imkânlarımızla pamuk yetiştirmeye çalışıyoruz. Pamuk tam olgunlaşıp hasat zamanı yaklaşınca elektriklerimiz kesiliyor ve bu kesintiden dolayı sulama yapamıyoruz." dedi.

Gün içerisinde birkaç kez elektrik kesintisi yaşadıklarını ifade eden Bıldırcın, "Faturalarımız kabarık geliyor, sayaçları okumadan kendi yanlarından bize fatura çıkarıyorlar. Bizler; buradan ekmek yemek, emeğimizin karşılığını almak istiyoruz. Fakat DEDAŞ personeli bize zulüm ediyor, hakaret ediyor. Biz bu sorunlara çözüm bulunmasını istiyoruz. Yetkililer çiftçilerin durumunu sorsun." ifadelerini kullandı.

 "SEZON ORTASINDA ŞU AN PAMUKLARIMIZ YANMAK ÜZERE"

Ali Uyar ise "Kullandığımız elektrikte sürekli sıkıntı yaşıyoruz. Günde birkaç kez elektrik kesintisi oluyor. Bu kesintiler, trafo ve sulama yaptığımız pompalara zarar veriyor. Sezon ortasında şu an pamuklarımız yanmak üzere. Bu saatten sonra suda versek boştur. Herhangi bir hasat elde edemeyeceğiz." şeklinde konuştu.

Bu yıl şu ana kadar 110 bin TL elektrik faturası ödediğini söyleyen Uyar, "Buna rağmen düzenli bir elektrik alamıyorum, enerji kullanamıyorum. Şu an 150 dönüm pamuğum var, 150 bin lira elektrik faturası gelmiş. Sayacımı okumadan, bilgisayardan çıkarıp göndermişler. Yetkililerden gereğinin yapılmasını istiyorum." dedi.

Başka ülkelerde çiftçiye üretimin artması için destek verildiğini belirten Serdar Demirtaş, "Ülkemizde ise adeta 'çiftçilik yapmayın' deniliyor. Biz çiftçilerin en büyük sorunu DEDAŞ’tır. Geçtiğimiz günlerde elektrik 10 defa gidip geldi. Bunun yanında öyle yüksek tutarlı elektrik faturaları yansıtılıyor ki tüm ürünlerimizi satsak dahi ödeyemeyiz." diye belirtti.

Devletin elektrik faturaları üzerinden yaptığı desteklemenin etkisinin çok olduğuna vurgu yapan Demirtaş, "Geçen yıl ödediğim 90 bin TL'lik elektrik faturasının dışında kalan yüzde 45’lik kısmını devlet vermeseydi 150 bin TL ödeyecektim. 150 bin TL elektrik faturası verirsek bize çiftçiliğimizin karşılığı ne kalacak? Kendi imkânlarımızla sondaj kuruyoruz. Elektrik hatlarımızda bir sıkıntı çıktığında kendimiz halletmemiz söyleniyor. Eğer bu sondajlar özele aitse DEDAŞ'ın bir lira dahi masraf yapmadığı işten neden para alıyor?" diyerek sitemini dile getirdi. İLKHA

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *