image


Kurban Bayramı'na yaklaşık bir ay kala üretici kurbanlıkları bitirmenin vatandaş da hesaplı alabilmenin hazırlıklarını yapıyor.

Bu sene kurbanlık fiyatlarında geçen yıla oranla yüzde 30 oranında bir artış bekleniyor. Fiyat artışında en büyük nedenin ise son bir senede yüzde 100 zamlanan yem fiyatları olduğu ifade ediliyor. 

Kurban Bayramı'na kısa bir süre kala kurbanlık fiyatları netleşmeye başlarken kurban ibadetini yerine getirmek isteyen vatandaşlar, büyükbaş ve küçükbaş kurbanlık fiyatlarını sorguluyor.

Yem fiyatlarındaki artışın kurbanlık fiyatlarına da yansıdığına dikkat çeken besiciler, artan maliyetlere rağmen kurbanlıkların uygun olduğunu söyledi.

Dünyayı etkisi altına alan salgın sürecinden Türkiye’nin de olumsuz anlamda etkilendiğini belirten besiciler, Türkiye’de salgın sürecinde birçok sektörde olduğu gibi tarım ve hayvancılık alanında da üretim yapmaya çalışan üyelerinin ve üreticilerin zarar gördüğüne dikkat çekti.

Yem ve saman fiyatlarındaki artışa dikkat çeken besiciler, “Bugün geldiğimiz noktada özellikle kuraklığın ile etkisi ile geçen yıl hasat döneminde kilogramı 1,20 TL’den aldığımız arpayı bugün 2,80 TL’den alıyoruz, geçen yıl hasat döneminde 35-50 kuruşa aldığımız beyaz samanı bu gün 80 kuruşa alıyoruz. Geçen yıl hasat döneminde 80-85 TL’ye aldığımız 50 kilogramlık bir torba fabrika yemini bugün 150-160 TL’den alıyoruz. Geçen yıl hasat döneminde 1 TL’ye aldığımız bir kilogramlık yoncayı bugün 1,70 TL’den alıyoruz, bu örnekleri arttırabiliriz. Bu fiyatlar karşısında üretici üretim yapmakta zorlanmakta ve zarar etmektedir. Bu yem fiyatları ile üreticilerin bir kısmı elindeki hayvanlarını sattıktan sonra yerine beslemek üzerine yeni hayvan almayacaklarını belirtmektedirler.” dedi.

HABER MERKEZİ 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *