image

40 yıldır kesintisiz tamir ustalığı yapan 62 yaşındaki tamir ustası Sabri Yeğiz, uzun yıllar önce, tam 22 yıl önce tamir ettiği vantilatörü görünce duygulandı. Haçtan getirilen ve 50 yıla yakın ömrü olan tarihi, antika vantilatörü tekrar tamir edip sahibine veren Yağiz, vantilatörü görünce eski günlerine gittiğini, çok duygulandığını söyledi.
50 yıllık vantilatörün ufak bir tamiratla hala iyi iş gördüğünü belirten Yeğiz, “ Eskiden ürünler ömürlüktü, çok sağlamdılar. Eşyalar kaliteliydiler. Bozulunca hemen atılmıyorlardı. Tamir edildikten sonra tekrar kullanılıyorlardı. Ayrıca çabuk çabuk da bozulmuyordu eski eşyalar. Görüyorsunuz, bu tamire gelen vantilatör 40-50 yaşlarında ama hala çok iyi iş çıkarıyor. Şimdikiler öylemi? Hemen bozuluyorlar. Bir yıllık ömürleri bile yok.” İfadelerini kullandı. 
İnsanlar markalıdır diye pahalı ürün aldıklarını söyleyen Yeğiz, “ İnsanlar reklama aldanıyorlar. Markaya aldanıyorlar. Pahalı alıyorlar ama bir yıl içinde bozuluyor. Bu konuda müthiş bir israf var. Eskisi gibi kimse bozulan ürünü tamire de pek getirmiyor. Bozulunca atıp yenisini alıyorlar.” Dedi.  
Askerlikten geldikten beri, 20 yaşlarındayken bu işe başladığını, rızkını şimdiye kadar bu vesileyle kazandığını vurgulayan Yeğiz, birçok meslek gibi kendi mesleğinin de artık tadının tuzunun kalmadığını, tamircilik mesleğinin can çekiştiğini ifade etti.
Eskiden bu mesleğin iyi para getirdiğini söyleyen Yeğiz, “ Artık para kazanamıyoruz. Geçimimizi zor kazanıyoruz. Tamir olayı giderek unutuluyor. İnsanlar eskiyen ürünün yerine yenisini alıyor. Bakın, gördünüz elli yıllık vantilatör hala çalışıyor. Bir çok yeni vantilatörden daha iyi iş görüyor. Şimdi ise alınan ürün birkaç ay içinde bozuluyor. Bozulunca da bize getirmiyorlar, çöpe atıyorlar. Artık kimse bu mesleği yapmak istemiyor. Kazancı yok çünkü.” İfadelerini kullandı. M. EMİN URAZ 
 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *