image


Türkiye'nin önemli hayvancılık merkezlerinden olan bölge illerinde yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle hazırlıklar başlarken yüksek yem fiyatları hayvan yetiştiricilerini kara kara düşündürüyor.

Hayvancılık sektörü artan yem fiyatları karşısında hayvancılığın sürdürülemez duruma geldiğine dikkat çekerken et ve süt piyasasında yaşananlardan en çok etkilenen hayvan yetiştiricileri, yem fiyatlarında yaşanan artışa rağmen ayakta kalmaya çalışıyor.

Hayvancılık girdilerinin yüzde 70’ni oluşturan yem fiyatlarının son bir yılda yüzde 100’e yakın artması yaklaşan Kurban Bayramı öncesi hayvan yetiştiricilerinin adeta belini büktü.

Kuraklık tarımsal üretimin yanı sıra hayvancılıkta da tehdit haline gelirken yem bitkilerinin veriminin düşmesi bekleniyor. Hayvan yetiştiricileri meralarda yeterli ot bulamama endişesini yaşarken ithal girdileri yüksek hayvan yeminde ise zam tedirginliği yaşanıyor.

Yem fiyatlarının pahalılığına dikkat çeken yetiştiriciler, yem fiyatlarındaki artışın kurbanlık fiyatlarına yansıyacağını söyledi.

Yem fiyatlarında yaşanan artışın üretici ve yetiştiricinin belini büktüğüne dikkat çeken yetiştiriciler, her geçen gün zarar eden üretici ve yetiştiricinin zarar boyutu arttıkça hayvanlarını kestirdiğini belirtti.

Yem fiyatlarında yüzde 100’e yakın artış yaşandığını belirten hayvan yetiştiricileri, “Hasat döneminde olmamıza ve fiyatların düşmesini beklememize rağmen ama tam tersi fiyatları geçen yıla göre aşırı şekilde arttı. Artmasının en büyük nedenlerinden bir tanesi özellikle son dönemde Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi başta olmak üzere Anadolu'nun birçok ilinde kuraklığın had safhada olmasıdır ve elde edilecek verim düzeyinin çok düşük olmasıdır. Dolayısıyla bu insanları kaygılandırıyor. Yem fiyatları başta olmak üzere hayvancılık yapan işletmelerin yem giderlerine kullanacağı hammaddeler ve kaba yemlerin fiyatlarında aşırı bir artışa neden oldu.” dedi.

“YEM FİYATLARI YÜZDE 100’E YAKIN ARTTI”

Yem fiyatlarının artmasının kendilerini mağdur ettiğini belirten hayvan yetiştiricileri, “Geçen yıl hasat döneminde arpanın kilogram fiyatı 1 lira 20 kuruş civarındaydı, şu an 2 lira 50-80 kuruş arasında. Yüzde 100 üzerinde bir artış var. Beyaz saman geçen yıl 30-35 kuruş civarındaydı, şu an 70-80 kuruş civarında. Özellikle küçükbaş hayvancıların kullandığı kırmızı mercimek samanı geçen yıl 70-80 kuruş civarındaydı, şu an 1 lira 70-80 kuruş civarında. Yonca geçen yıl bir lira civarındaydı, şu an 1 lira 70 kuruş civarında. Fabrika yemi geçen yılın torbası 80-85 lira civarındaydı, şu an 150-160 lira civarında. Yani şöyle geneline baktığımızda özellikle hayvancılık yapan işletmelerde ki işletmenin yaklaşık yüzde 70-75’i yemden oluşur. Yem fiyatlarının yüzde 100’e yakın arttığını görüyoruz.” ifadelerini kullandı.

 M. EMİN URAZ

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *