image

Tam kapanma dönemi içerisinde 8 ve 15 Mayıs tarihlerine denk gelen cumartesi günleri saat 10.00-17.00 saatleri arasında sadece yaş sebze ve meyve ile fide satışı yapılabileceği açıklamasından sonra tezgâhlarını açan pazar esnafı, geçimlerini sağlamak için gün sayısının artırılmasını istedi.

Mezopotamya Caddesi'nde kurulan semt pazarı esnafı, haftanın sadece bir gününde açık olmaları durumunda aldıkları ürünlerin ellerinde kalarak bozulacağını ve bu şekilde çok mağdur olacaklarını belirtti.

Her bir tezgâh ile aralarında 10 metre mesafe olduğunu ifade eden pazarcılar, kalabalık oluşmadan herkesin rahatlıkla ihtiyaçlarını alabileceklerini dile getirdi.

"PAZARCILARA SADECE BİR GÜN İZİN VERİLMESİ ÇOK ANLAMSIZ"

Pazarda yeşillik satan pazar esnafı Fırat Demir, semt pazarının bir gün açık olmasının çok yetersiz olduğunu söyleyerek şunları söyledi: "Aldığımız ürünlerimiz elimizde kalabilir ve çürüyebilir. Kâr etmek amacıyla tezgâhımızı açtık, fakat ürünlerimiz kalırsa kâr yerine zarar etmiş olacağız. Bize çadır kurulmayacak dediler, biz de çadır kurmazsak bir saate bütün ürünlerimizin çürüyeceğini söyledik. Pazarlar açık hava olduğu için salgının yayılma riski en düşük yerlerdir. Bu süreçte pazarcıların hepsi çok mağdur duruma düştü. Pazarcılara bir gün izin verilmesini çok anlamsız bulduk. Bir günde kim ne yapabilir ki? Semt pazarlarına bir düzenleme getirilmesini istiyoruz." diye konuştu.

"SEMT PAZARLARI 5 GÜN AÇIK OLMALI"

Pazarların haftanın bir günü açık kalma kararından şikâyetçi olduklarını belirten pazar esnafı Ahmet Derya, "Haftanın bir günü ne yapabiliriz, marketler niye açık? Sanki bütün virüsler pazara mı gelmiş. Her tezgâh arasına 10 metre mesafe olduğu için kalabalık da oluşmuyor. Bizim de çoluk çocuğumuz var, geçimimizi nasıl sağlayacağız? Ödemelerimizi nasıl yapacağız? Aldığımız bu mal elimizde kalırsa nereye götüreceğiz? Hepsini evime mi götüreceğim? Devletin gücü sadece pazarcılara mı yetiyor? Normalde ben halden 2 ton ürün alırken bugün 750 kilo aldım. Pazar günlerimiz 5 gün olursa biz de ekmek kazanırız." ifadelerini kullandı.

"BU ŞEKİLDE GEÇİMİMİZİ SAĞLAYAMAYIZ"

Bir gün bizim için hiç de yeterli değil, diyen bir diğer pazarcı esnafı Resul Geçik, "Bu şekilde geçimimizi sağlayamayız. Kaç gündür evde hiçbir iş yapmıyoruz. Semt pazarları en az 3-4 gün açık olursa biraz da olsa kendimizi geçindiririz. Bugün için 250 TL'ye patates, 250 TL'ye de soğan aldım toplamda 500 liralık mal aldım, hepsini satsam bana 100 lira ancak kalır. Onu da bayram için 1 kilo şeker alsam bitecek. Haftada bir gün çok yetersiz, böyle geçinemeyiz, yetkililerden pazarlarımızı açmalarını istiyoruz." dedi.

“HEM ÇEŞİT AZ HEM FİYATLAR YÜKSEK"

Yani pazarların açılması hiçbir şey değiştirmediğini ifade eden vatandaşla Ceyhan Tüzel ise şunları söyledi: "Pazarda alışveriş yapmasaydım markete gitmek zorunda kalacaktım. Pazarlar bir gün açık kalacağı için pazarcılar az ürün getirmiş, bu da fiyatların yüksek olmasına neden oluyor. Hem çeşit az hem fiyatlar yüksek oluyor. Pazarcının malı elinde kalırsa yarın satamayacak. Yani pazarların açılması hiçbir şey değiştirmedi." diye konuştu. İLKHA

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *